Učite iz grešaka

Kada vam se dogodi da na poslu nešto zabrljate, i pored toga što ste svesni da se to ne može ispraviti, glava vam puca od crnih i najcrnjih misli koje će vam potpuno sigurno upropastiti ostatak dana koji ste mislili da provedete bez svakodnevnih problema. U sličnim situacijama većina osoba u sebi izgovara iste fraze koje psihički opterećuju i zbog kojih najčešće i nemate miran san. Da li se i vama dešava da u tim nemirnim momentima najčešće pomislite…
Dobro je urađeno, ali ne i savršeno. Ako mislite da vredite samo zbog svojih dela, a ne i zbog toga što ste marljivi, dobri i efikasni, stalno ćete se suočavati s preprekama i zbog toga biti nesrećni i nezadovoljni. Zaobiđite nakratko samokritičnost, cenite svoj uloženi trud i zapamtite već jednom da niko nije savršen.
Grešim zato što radim sam i niko mi ne pomaže. Samo ste vi odgovorni za svoje uspehe i neuspehe. Budete li krivili druge, bićete samo još ogorčeniji. Jedan od prvih znakova zrelosti jeste prihvatanje svojih grešaka.
Rođen sam da gubim. U životu ništa nije samo belo ili samo crno. Prihvatite to što ste uradili i ne potcenjujte sebe zbog toga. Vrlo brzo će se pojaviti nova prilika u kojoj ćete moći da iskažete sve svoje kvalitete.
Tako mi je neprijatno. Jednostavno ne možete da se izborite sa situacijom u kojoj su vas uhvatili da grešite. Iako to nije ništa strašno, vaš mozak reaguje kao da ste počinili najveći zločin. Kada se pojavi ta vrsta osećaja, potražite spas u pozitivnom načinu razmišljanja: "Neprijatno mi je zbog toga što sam uradio, ali trudiću se da se to više ne ponovi i da budem bolji!" Samo na taj način možete osposobiti sebe da se sutradan opet suočite s teškim poslovnim odlukama, a učenje iz grešaka koje ste ranije napravili pomoći će vam da povećate svoju efikasnost u poslu kojim se bavite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.