U trendu

Vaš novčanik i SEKA (1)

Već duže vreme svetskoj ekonomskoj krizi tepamo SEKA. Valjda da bismo se humorom zaštitili od promaje koju osećamo u džepovima. Sedimo u besparici i razmišljamo o tome kako ćemo se jednog dana sigurno vratiti na staro. Samo, u našem slučaju ni to "staro" nije bilo baš sjajno. Hm. U redu, sedimo u besparici i reazmišljamo kako će se i ovde događati neka dobra vremena. Ali ni tokom "crnih dana" ne treba očajavati. Treba ih iskoristiti na najbolji mogući način i možda ćemo onda ta neka dobra vremena osetiti pre ostalih. Tržište može da propadne bez upozorenja. Moguće je da stopa nezaposlenosti skoči za nekoliko nedelja. Sve je to već viđeno.
Potencijalna zaštita od neizvesnosti mogla bi da se ostvari u tri koraka. Prvo: obezbedite sebi izvor prihoda za hitne slučajeve. Drugo: izaberite osiguranje koje će vam uplatiti minimum 60 procenata dosadašnjih prihoda u slučaju da se povredite i ne možete da radite. Treće: ukoliko ste oženjeni, uplatite polisu životnog osiguranja za sebe i svoju suprugu. Dobro proučite sve opcije pre nego što se odlučite za vrstu i cenu polise. Jedna od dobrih strana krize jeste ta što uči ljude da odgovornije postupaju s novcem. Niko neće brinuti o vama, zato je ovo idealno vreme da se stvari uzmu u svoje ruke. Pozabavite se detaljno svojim budžetom. Počnite ranije da odvajate tri do pet procenata više za troškove struje, grejanja, prevoza…
Paradoksalna situacija koja čitavu priču o štednji i krizi dovodi na teren (crno)humornog jeste ta što je ekonomska kriza zaslužna za povoljnije turističke ponude. Hoteli sa četiri zvezdice su najviše pogođeni recesijom, a iz toga sledi sniženje cena za skoro pedeset procenata. Avio-kompanije su takođe žrtve krize, spuštaju cene svojih letova. Ovo posebno važi za inostrane kompanije – zbog jačanja pojedinih svetskih valuta u odnosu na druge, avio-kompanije pojedinih zemalja su drastično spustile cene svojih usluga. Da li je ovo onda realno? SEKA vlada, a turističke ponude pljušte.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.