U trendu

Viteški napad

Reč vitez postoji toliko dugo. Izvorno, vitezovi su bili ratnici na konjima, dok se kasnije ista reč uzimala kao oznaka za plemstvo i socijalni status. Iako je teško razlučiti šta je deo romantične legende koja se povezuje s hrabrim muškarcima koji su se tokom istorije zakletvom obavezivali na poštovanje određenih principa i lojalnost vladaru, a šta su istina i činjenice, savremena upotreba ove reči odnosi se na ceo jedan sistem karakteristika, takav da muškarac koji se njime odlikuje zaslužuje posebnu poziciju. Gotovo da je reč o idealizaciji.
A postoji nekoliko dobrih načina da budete vitez iz bajke, a ne iz crtanog filma. Poljubite dami ruku – to je jedan vanvremenski gest. Kada vam ona pruži ruku, uhvatite je nežno, kao kada biste se rukovali. Potom joj okrenite ruku i poljubite je usred nadlanice. Zadržite poljubac na dve sekunde, a onda joj pustite ruku. Damama uvek dajte drugu šansu. Nikada ne treba dići nos i praviti se da je zauvek gotovo. Dajte drugu šansu ljudima ili nekim projektima, možda drugi put upali. Davanje druge šanse je jedna od pravih viteških vrlina. Iako nismo materijalisti, i vitezovi vole da imaju neki fin modni detalj na sebi. Na primer, dobar sat! On na neki način spada u red onih sitnica koje govore u kojoj fazi života se sada nalazite. On je najbolji dokaz da ste uspeli u životu i da znate u kom pravcu idete. I, najvažnije od svega, znate koliko ima sati.
Dakle kada se kaže viteški, misli se na viteški status, sistem moralnih i fizičkih svojstava koja do kraja naglašavaju muškost. Muškost, koja je sinonim hrabrosti, odanosti, zaštitništva, vernosti, neustrašivosti, poštenja, etike. Govorimo o vrlinama i o nama. Da li je stvar u vremenu koje prolazi i koje traži neke heroje druge vrste ili… Vrline ne bi trebalo da zastarevaju, zar ne?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.