​Kamere i bebi-alarmi srušili internet

Američki federalni istražni biro i ministarstvo za unutrašnju bezbednost vode istragu o napadu koji je za vikend onesposobio veliki deo interneta, najpre u SAD a kasnije i u drugim državama. Neki od najposećenijih sajtova poput „Tvitera”, „Amazona” i „Netfliksa” povremeno nisu bili dostupni jer je pod udarom bila američka tehnološka kompanija „Din”, koja upravlja ključnim aspektima infrastrukture interneta.

Napadi poznati kao DDOS (navala na servere žrtve kako bi ih masovnim saobraćajem oborili) počeli su u petak ujutru najpre na istočnoj obali SAD da bi se do kraja dana proširili na celu zemlju i druge kontinente.

Ceo slučaj skrenuo je pažnju na bezbednost tzv. interneta stvari budući da su hakeri iskoristili ranjivost kućnih uređaja povezanih na internet poput bebi-alarma, kamera i štampača. Zarazili su ih malicioznim programom i preuzeli kontrolu, bez znanja vlasnika, da bi ih iskoristili u DDOS napadu na „Din”.

Glavni bezbednosni strateg ove njuhempširske firme Kajl Jork izjavio je za američke medije da je ovakav napad apsolutno bez presedana.

„Otkrili smo da iza svega stoji botovska mreža ’Miraj’, koja upada ljudima u kuće, preuzima uređaje povezane na internet i doslovce ih pretvara u vektore napada”, rekao je Jork za En-Bi-Si njuz.

Predstavnik jedne kineske kompanije čiji softver koriste kamere za nadzor izjavio je da su napadači iskoristili bezbednosne propuste, uključujući slabe fabričke lozinke na proizvodima.

Vest je uznemirila Amerikance koji svakodnevno koriste internet stvari. U domu Kari Đordano preko interneta se kontrolišu kamere, svetla, muzički uređaji, termostati i garažna vrata.

„Radimo nešto da bismo bili bezbedniji, a zapravo se izlažemo ko zna čemu. Zastrašujuće je, posebno zbog dece”, rekla je ova Amerikanka novinarima.

Stručnjaci predviđaju porast broja napada na pametne uređaje u domaćinstvima. Prema istraživanju kompanije „Gartner” prošle godine u upotrebi je bilo 6,4 milijarde povezanih uređaja, a taj broj će se utrostručiti do 2020. godine, na 20,8 milijardi.

(J. J. K., Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.