U trendu

AbioCor – veštačko srce

U ponedeljak, 2. jula, izvršena je implantacija prvog veštačkog srca koje ne zahteva priključenje na spoljašnje uređaje kako bi pravilno funkcionisalo. Ideja o uređaju koji zamenjuje srce pojavila se davno, a prvi aparat takve vrste bio je ugrađen 1982. godine. Nosio je naziv Jarvik-7 i zahtevao neprekidnu vezu sa spoljašnjim izvorom napajanja i bučnim kompresorom vazduha. Pacijent, kome je ovaj uređaj ugrađen, preživeo je 112 dana, prikovan za postelju.

Od tada pa do današnjih dana traju napori da se proizvede veštačko srce koje bi bilo pouzdanije, i koje bi dozvoljavalo pacijentu da se kreće i živi relativno normalnim životom. U takvim istraživanjima je prednjačila američka kompanija Abiomed, specijalizovana za uređaje koji potpomažu rad srca ili ga u potpunosti zamenjuju. AbioCor je njihov najnoviji proizvod, koji je uspešno ugrađen u grudni koš pacijenta u Luisvilu, SAD.

AbioCor predstavlja potpunu zamenu za srce, teži 1 kilogram, a izrađen je od plastike i titanijuma. Revolucionarna hidraulična pumpa omogućava rad bez ikakvih spoljnih izvora napajanja i žica koje bi sprečavale pacijenta da se kreće i vezivale ga za postelju. U veštačko srce su ugrađene litijumske baterije, koje mogu da budu dopunjene pomoću akumulatora bez probijanja kože ili bilo kakve operacije. Ovako nešto je moguće zahvaljujući TET sistemu, uređaju sastavljenom od dva kalema, spoljašnjeg i unutrašnjeg. Električna energija za punjenje baterija se provodi upravo kroz ovakav sistem, bez potrebe za hiruškim zahvatom.

AbioCor je namenjen, pre svega, pacijentima kod kojih nijedan poznati tretman ne može da spasi život. Takođe, može da posluži i kao efikasna zamena za transplantaciju – kandidata za ovakvu vrstu operacije je uvek mnogo više no što je raspoloživih organa. Primera radi, tokom 2000. godine je u SAD-u preko 4.000 ljudi bilo na listi čekanja, ali je samo 2.000 pacijenata dobilo novo srce.

Korisna adresa:

  • Abiomed.com

    Srodne teme:

  • Spasonosna pumpa

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.