ActiveBuddy – budućnost instant-messaging servisa (II deo)

Pojava tzv. natural-language pretraživača je predstavljala jedno sasvim novo poglavlje u oblasti pretraživanja Interneta. Iza ove ideje stoji težnja da se svetska mreža i novi medij u još većoj meri približe prosečnim korisnicima i da se komunikacija na relaciji surfer-pretraživač odvija na prirodniji način.

Najuspešniji na ovom polju jeste pretraživač Ask Jeeves koji omogućuje da, umesto ključnih reči i fraza, u polje za pretraživanje unesete pitanje, onako kako biste ga postavili drugom ljudskom biću. Jednostavno, upisujete pitanje onako kako vam je „palo na pamet“. Npr: „Kada je rođen Albert Ajnštajn?“ ili „Ko je napisao roman „Rat i mir“?“. Ovaj pretraživač analizira vašu rečenicu, izdvaja iz nje reči i pronalazi (po njegovom „mišljenju“) rezultate koji su najbliži onome što vas interesuje.

Ovakvi poduhvati se nalaze na tragu veštačke inteligencije, odnosno predstavljaju začetak onoga što ćemo uskoro koristiti – robotski softver koji može da uči i koji pretražuje mrežu mnogo superiornije od današnjih pretraživača. Ipak, Ask Jeeves nije primer veštačke inteligencije pa je i preciznost rezultata otprilike 60%.

Kompanija ActiveBuddy pokušava da ode korak dalje u pravcu „inteligentnog“ pretraživanja i komunikacije sa robotskim softverom. Njihova ideja, koju smo spomenuli u prvom nastavku ove priče, podrazumeva integraciju instant-messaging aplikacija i procesa pretraživanja: na listu prijatelja vašeg ICQ-a ili Odigo-a ćete uskoro moći da „pozovete“ i ActiveBuddy-agente, u stvari primere robotskog softvera koji će za vas vršiti određene pretrage. Vaši novi „drugari“ će moći da postanu i news buddies, weather buddies ili sports buddies. Upravo ćete sa njima moći da razgovarate, postavljate pitanja, a oni će vam donositi informacije, pretražujući Internet i baze podataka.

ActiveBuddy tehnologija podrazumeva, na određeni način, alternativu browser-ima i World Wide Web-u: umesto potrage za informacijama putem surfovanja uz pomoć browser-a i pregledanja web-stranica, agenti-prijatelji će pretraživati za vas Internet, ali i tzv. „nevidljivi“ Web, odnosno baze podataka na lokalnim mrežama koje su povezane na Internet.

U sklopu ove tehnologije, kompanija ActiveBuddy je razvila više segmenata koji omogućavaju realizaciju njihove ideje:

  • BuddyScript – softversko okruženje koje omogućuje razgovor sa ActiveBuddy agentom, odnosno razumevanje vašeg upita i odgovaranje na njega korišćenjem baza podataka
  • BuddyCentral – softverska platforma koja obuhvata više tipova servera (za komunikaciju, odnosno povezivanje sa različitim instant-messaging klijentima, server namenjen prosleđivanju upita i odgovaranju na njih). Takođe je i BuddyCentral namenjen hostovanju i održavanju agenata „po narudžbi“. Naime, kompanije mogu da požele da imaju svoje sopstvene agente, koji će komunicirati sa korisnicima ICQ-a i ostalih aplikacija ove vrste, a koji će obezbeđivati informacije koje se tiču baš te kompanije ili njenih specifičnih usluga. Tako bi sajt neke turističke agencije mogao da ima svog sopstvenog agenta koji odgovara na pitanja o vremenu, polascima, destinacijama, ali koji može i da, na korisnikov zahtev, rezerviše kartu. Verovatno ćemo se u budućnosti, pored news ili weather agenata, sretati i sa Nike, Sony i sličnim agentima.
  • BuddyServer – u pitanju je samostalna verzija BuddyCentral, odnosno mogućnost da zainteresovana kompanija kupi ovu platformu i sama hostuje i održava svog agenta.
  • BuddyTrack – softver koji omogućuje vođenje statistika o načinu i frekvenciji korišćenja agenata.

    Kako će sve to funcionisati i da li će ovi agenti prevazići sve koji trenutno postoje? Koliko će dobro razumeti naše rečenice i svakodnevni govor? Sve to ćemo saznati tek kada počnemo da koristimo ovu tehnologiju, odnosno kada ona postane dostupna korisnicima. Za sada, u ActiveBuddy svet možete da zavirite samo ako se dobrovoljno prijavite i postanete „beta tester“ njihovih proizvoda.

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.