AIDS – mačke zaštićene, ljudi još uvek ugroženi

Međunarodni tim naučnika uspeo je da pronađe vakcinu protiv AIDS-a: zasad, ona pomaže samo mačkama, ali bi princip mogao lako da se primeni i kod ljudi. Profesor Oswald Jarrett sa Veterinarskog fakulteta u Edinburgu, potvrdio je da su mačke, posle vakcinacije, ostajale imune na bolest, bez obzira na dugotrajno i često izlaganje virusu. Uskoro će vakcina biti dostupna svima koji žele da zaštite svoje ljubimce.

Ipak, put do vakcine koja će štititi ljude neće biti tako kratak: bez obzira na činjenicu da će isti princip primenjivati i u tom slučaju, Oswald Jarrett smatra da će se vakcina naći u prodaji tek 2006. godine. Do tada, ostaje prezervativ, kao jedino efikasno sredstvo zaštite. U ovom trenutku radi se i na drugim proizvodima, kremama i gelovima, koji bi mogli da posluže kao zamena.

Bez obzira na brojne kampanje, u Aziji i Africi je vrlo mali broj onih koji koriste zaštitna sredstva, pa su ovi regioni i najugroženiji. Trenutna stopa rasta iznosi 5,5 miliona novih obolelih svake godine, a brojke pokazuju i tendenciju rasta. Ostaje nada da će nova vakcina sprečiti dalje širenje bolesti, najvećeg zdravstvenog problema u savremenom svetu.

Srodne teme:

  • Kondom u obliku tablete
  • Kraj AIDS-a?
  • Vakcina protiv AIDS-a
  • Bill Gates pomaže borbu protiv AIDS-a

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.