Alcatel One Touch 501 – francuski šarmer

Nakon manjih početnih teškoća u snalaženju, Alcatel One Touch 501 se pokazuje kao veoma zgodan za rukovanje. Bogata ponuda funkcija pokazuje da ovaj mobilni, težak svega 83 grama, ume i više nego da bude samo lak. Da li Alcatel ovim uređajem, čija je cena na Zapadu oko 700 DEM, može da drži korak sa konkurencijom u Business-klasi, saznaćete u ovom testu.

Na prvi pogled: Kada se korisnik navikne na ovaj perolaki uređaj, dimenzija 103 x 42 x 20,5 milimetara, One Touch 501 u ruci leži kao saliven. Blagi prelaz sa šireg dela sa displejom na uži deo sa tasterima, uređaju daje elegantnu notu. Ovo je Business-mobilni sa dobrim dizajnom za one koji su spremni da plate i malo više.

Hardverska oprema: Snabdevanje strujom modela Alcatel One Touch 501 preuzima jedan litijum-polimerni akumulator. Po navodima proizvođača, vreme u stanju pripravnosti iznosi 300 sati, a telefoniranje se može odužiti 7,5 sati. Vibracioni alarm, po želji, diskretno skreće pažnju na pozive i pristigle poruke. Uređaj poseduje i integrisani modem brzine prenosa 14,4 kbit/s, kao i priključak za eksternu antenu. Ono što nedostaje je infracrveni interfejs za kontakt sa Notebook-om ili PDA, ali Alcatel u tu svrhu opciono nudi kabl za prenos podataka uz koji se dobija i softver za sinhronizovanje podataka za Outlook i Lotus Notes.

Funkcije: Tasteri za direktno biranje i prepoznavanje glasa, vlasnika modela One Touch 501 pošteđuju od tipkanja brojeva telefona i pretraživanja po imeniku. U imeniku se po jednom unetom imenu mogu zabeležiti 7 brojeva telefona, kao i adresa, firma i više E-Mail-adresa. Pomoću memo-funkcije mogu se snimiti i preslušati kratke govorne beleške. Naravno, prisutan je i WAP-Browser i imenik za 1.000 imena, ali zato nema korisničkih profila, signalizacije poziva zavisne od pozivaoca i igara za dokolicu.

Posebnosti: Veliki plus je integrisani uređaj za slobodan govor (Speakerphone). I rokovnik sa dnevnim, nedeljnim i mesečnim pregledom je koristan dodatak. Osim toga, meni događaja brzo informiše korisnika o novim porukama, propuštenim pozivima ili pristigloj elektronskoj pošti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.