U trendu

Alchajmerova bolest inficira mozak

Britanski naučnici došli su do važnih saznanja o tome da se Alchajmerova bolest širi svuda po mozgu obolele osobe. To bi moglo dovesti do razvoja novog tretmana protiv ove teške neurodegenerativne bolesti. Naučnici su u eksperimentima s miševima otkrili da ključni moždani protein tau, povezan s Alchajmerovom bolešću, ima "infektivna svojstva", što omogućava abnormalnostima u tom proteinu da se rašire po mozgu i time prouzrokuju neurodegeneraciju. Međutim, naučnici naglašavaju da to otkriće ne znači da je Alchajmerova bolest sama po sebi zarazna.
"Mi smo pokazali kako Alchajmerova bolest verovatno napreduje kod pojedinačne osobe", izjavio je Mičel Godert (Michel Goedert) sa Univerziteta Kembridž, koji je jedan od autora ovog istraživanja objavljenog u časopisu Nature Cell Biology. Rezultati ove studije takođe pokazuju da Alchajmerova bolest ima određene sličnosti s Krojcfeld-Jakobovom bolešću (Creutzfeldt-Jakob), smrtonosnom neurološkom bolešću izazvanom specifičnim infektivnim proteinima, takozvanim prionima.
Procenjuje se da danas u svetu 24 miliona ljudi boluje od Alchajmerove bolesti, neizlečivog neurodegenerativnog oboljenja. Prvi simptomi bolesti su zaboravljanje, nesnalaženje u prostoru i zbunjenost. Alchajmerova bolest dvostruko je češća među ženama, a najčešće se javlja u dobi od preko 65 godina. Bolest u proseku traje od sedam do 10 godina. Pošto se čovekov životni vek znatno produžuje, broj obolelih od ove opake bolesti će i dalje rasti. Dosad nije bilo efikasnog leka, ali u toku je razvoj nove generacije medikamenata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.