U trendu

Američka kompaniju odustala od pokušaja sletanja na Mesec

Američka kompanija je danas saopštila da je odustala od sletanja svoje svemirske letelice na Mesec jer je nemoguće zaustaviti veliko curenje goriva do kojeg je došlo zbog deformacije oplate letelice posle poletanja u ponedeljak.

Deo letelice za sletanje – „lender“ kompanije „Astrobotic Technology“ počeo je da gubi gorivo ubrzo posle lansiranja u ponedeljak.

Svemirska letelica je jedno vreme imala i probleme s okretanjem solarnog kolektora ka Suncu, a zato i sa snabdevanjem električnom energijom.

„S obzirom na curenje pogonskog goriva, nažalost, nema šanse za meko sletanje na Mesec“, saopštio je „Astrobotic“.

„Astrobotic“ je sletanje na Mesec planirao za 23. februar, posle dugog leta zaobilaznom, ali štedljivom putanjom.

To je moglo da bude prvo američko sletanje na Mesec posle više od 50 godina, i prvo koje je obavila neka privatna kompanija.

Samo četiri zemlje su izvele uspešno sletanje na Mesec.

Drugi „lender“ te kompanije iz Hjustona trebalo bi da bude lansiran sledećeg meseca.

Kompanija je saopštila da je novi cilj da onesposobljeni „lender“ koji ipak neće sleteti, radi u sadašnjim uslovima što je duže moguće u svemiru, da bi kompjuter „naučio“ što više za sledeću misiju. Kontrolori leta uspeli su da nekako zadrže letelicu usmerenu ka Suncu i njena baterija je potpuno napunjena, uz očekivanih još 40 sati rada.

Kompanija nije objasnila zašto je „Peregrine“ – pogonski sistem „lendera“, otkazao posle samo nekoliko sati leta.

NASA je platila „Astrobotiku“ 108 miliona dolara jer nosi nekoliko njenih eksperimenata na Mesec u ovoj misiji koja je deo komercijalnog lunarnog programa te državne agencije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)