U trendu

Android preuzima tržište

Svoj pohod na tržište Android, operativni sistem namenjen mobilnim uređajima, započeo je pre nešto više od godinu dana, u decembru 2008. godine. Iako je još uvek u povoju, njegovo pojavljivanje dovelo je do nekih zanimljivih promena u ovom delu industrije. Platformu Android originalno su razvili u Google-u, ali njegov razvoj preuzela je organizacija Open Handset Alliance, grupacija sastavljena od 50 kompanija, među kojima su Google, HTC, Intel, Motorola, Samsung, LG i mnoge druge.
Donedavno su se uređaji koji rade na operativnom sistemu Android pojavljivali tek povremeno, ali se taj trend nezaustavljivo menja nabolje. Prošle godine predstavljeno je 12 uređaja koji se vrte na platformi Android, a za ovu godinu najavljeno ih je znatno više. Čak i proizvođači koji su žestoko zastupali platformu Windows Mobile, kao što su to Sony Ericsson, LG i slični, predstavljaju uređaje sa Android-om. Najveći proizvođač smartphone uređaja, koji svoje proizvode isporučuje i drugim proizvođačima, tajvanski HTC, izračunao je da će ubrzo polovina uređaja koje je predstavio tržištu biti na platformi Android.
Sve navedeno dovelo je do toga da Android grabi prema znatnijem učešću na tržištu, ali prema podacima iz Gartner-a, zasad drži četvrto mesto sa samo 1,8 odsto tržišta. Apple-ov iPhone operativni sistem najveći je prošlogodišnji dobitnik i trenutno drži 13,3 odsto tržišta, što je veći porast u odnosu na ranije učešće na tržištu od 2,8 odsto. Microsoft-ov Windows Mobile trenutno je na 9,3 odsto učešća na tržištu, što je pad posle učešća od 12 odsto. Finska Nokia je i dalje neprikosnoveni vladar na ovom delu tržišta. Sve većoj popularnosti Android-a ide u prilog i to što je on za proizvođače mobilnih telefona potpuno besplatan, dok za Windows Mobile moraju da plaćaju od 15 do 25 dolara po uređaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.