Antraks – simptomi i lečenje

Antraks je virusna infekcija koju izaziva bakterija „Bacillus anthracis“. Tipična je za toplokrvne životinje, ali napada i ljude. Spore ove bakterije jako su otporne, i u zemlji ili zamrznute mogu preživeti i više decenija, što ih posebno čini „dobrim“ biološkim oružjem.

Virus se prenosi na tri načina: dodirom (kožni antraks), ulazi preko ogrebotine ili rane na koži, udisajem (plućni antraks), i oralnim putem (crevni antraks), unošenjem zaražene hrane. Vreme inkubacije je oko sedam dana, a u tom periodu pojavljuju se i prvi simptomi. Simptomi, način lečenja, kao i ugroženost života, toliko se razlikuju zavisno od načina zaraze da je zapravo reč o trima različitim bolestima.

KOŽNI ANTRAKS

Simptomi: Otok i svrab, nalik ujedu komarca, nakon dan-dva postaje rana poput čira sa crnim mrtvim tkivom u središtu.
Lečenje: Najbezopasniji od tri pomenuta. Lako se leči i od njega umire 20% nelečenih pacijenata. Lečenje podrazumeva antibiotike i to samo ako se uzimaju pre pojave prvih simptoma. Nakon simptoma oni ne samo što nisu uspešni već mogu biti i štetni. Svakako ne preduzimajte ništa bez konsultacije sa lekarom.
Vakcinisanje stvara organizam imunim na ovu bakteriju (93% uspešnosti), pod uslovom da se obavi najmanje mesec dana pre napada bakterije. Ono je prilično komplikovano: tri vakcine u razmaku od dve nedelje, potom još tri nakon 6, 12 i 18 meseci, i onda jednom godišnje. Trenutno se u SAD-u vakciniše samo vojska na ugroženim položajima.
Do kantakta sa antraksom inače dolazi dodirom sa zaraženim životinjama pri njihovoj „obradi“: kože, krzna, jestivih proizvoda.

PLUĆNI ANTRAKS

Simptomi: Obična prehlada koja ubrzo prerasta u tešku upalu pluća.
Lečenje: Ovaj oblik bolesti nije zarazan, a bez lečenja se umire. Posebno se iskorišćava u biološkim ratovima jer se širi sitnim nevidljivim sporama, koje postaju smrtonosne ako se udahnu. Žrtve umiru ubrzo u trenutku kada se ozbiljni simptomi tek počinju javljati.

CREVNI ANTRAKS

Simptomi: Gubljenje apetita, mučnina, stomačni bolovi, povraćanje i povišena temperatura, a krajnji stadijum bolesti manifestuje se kao povraćanje krvi i proliv. Ovaj oblik je smrtonosan u 25-60% slučajeva, najopasniji je, ali retko se javlja kod ljudi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.