U trendu

Argentinski mravi osvajaju Evropu

Pre oko 80 godina oni su dospeli na naš kontinent, najverovatnije sakriveni u biljkama koje su uvožene iz Južne Amerike. Danas oni kontrolišu veliki deo južne Evrope, pojas dužine od oko 6.000 kilometara – od severa Italije, preko obala južne Francuske, sve do španskog izlaza na Atlantski okean. Niko ne može da im stane na put: pred njihovom najezdom povuklo se više od 20 vrsta starosedelaca, koji utočište traže severnije, bežeći od neprijatelja koji je dobro organizovan i čija vojska broji na milijarde ratnika. U pitanju je najveća superkolonija ikada zabeležena. Iako se čini da je jedinstvo uljeza monolitno, u delu Španije se izdvojila grupacija koja je vrlo raspoložena za ratovanje sa pripadnicima iste vrste; katalonski ratnici mogli bi da zaustave dalje osvajanje Evrope i izazovu sukob koji će dovesti do kraha imperije.

Zaplet podseća na sadržaj naučno-fantastičnog filma. Ipak, ne bojte se. Južnu Evropu ne naseljavaju tuđini poput onih iz serijala „Osmi putnik“, već vrsta argentinskog mrava, čiji latinski naziv glasi Linepithema humile. Ono što je najzanimljivije kod ovog uljeza jeste činjenica da doseljeni mravi ne napadaju jedni druge, tj. da se ne ponašaju isto kao u svojoj postojbini. Vrlo ratoborni, argentinski mravi iz različitih gnezda nemaju običaj da tesno sarađuju i često se bore protiv drugih pripadnika iste vrste sve do istrebljenja. Doselivši se u Evropu, oni su promenili navike – agresivni su samo prema „domorocima“. Na taj način, formirana je najveća životinjska kolonija ikad zabeležena, a nju je otkrio švajcarski naučnik Loren Keler (Laurent Keller), koji sa svojim saradnicima pažljivo prati dešavanja u mravljoj imperiji.

Iako doskora potpuno jedinstveni u osvajanju južne Evrope, mravi iz Argentine odskora su počeli da pokazuju znake rivaliteta. Kao u nekoj ljudskoj imperiji, osipanje je započelo na obodima carstva, gde su se pojavili ratnici koji započinju borbu za osvajanje novih teritorija. Da li je to znak da će se carstvo podeliti na istočno i zapadno? Ili će mravi iz Španije pokušati da osvoje centar moći koji profesor Keler još uvek nije identifikovao? Pitanje je i šta će se desiti sa potisnutim starosedeocima, koji u narastajućem sukobu možda vide priliku za ponovno osvajanje izlaza na more.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.