U trendu

Arhitekta istraživač koristi digitalnu tehnologiju za zaštitu Kineskog velikog zida

Li Dže (45) gostujući istraživač na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Tjenđin, posvećuje vreme očuvanju slika Velikog zida, kulturne relikvije.

U nastojanju da sačuva slike Velikog zida i osigura održivo korišćenje podataka, istraživački tim sa Arhitektonske škole na Univerzitetu Tianđin pokrenuo je krajem 2018. projekat koji uključuje upotrebu najnovije tehnologije kao što su dronovi za prikupljanje „najpotpunije moguće trodimenzionalne slike Velikog zida u realnom prikazu“.

Snimanjem uzastopnih slika kvaliteta skeniranja i korišćenjem softvera za kreiranje trodimenzionalnih modela, ovaj projekat omogućava detaljno otkrivanje lokaliteta relikvija koje se može primeniti u različitim istraživačkim poljima kao što su otkrivanje skrivenih resursa, prikazivanje kulturnih relikvija, istraživanje područja oštećenja i analiziranje uzroka oštećenja.

Tokom protekle četiri godine, Li Dže i članovi njegovog tima generisali su 40 terabajta podataka koji se sastoje od više od tri miliona slika visoke definicije snimljenih tokom leta drona koji je bio dug 20.000 kilometara. Koristeći slike sa centimetarskom definicijom, tim je dokumentovao preko 90 odsto Velikog zida dinastije Ming.

Početkom 2023. godine, tim je organizovao izložbu u muzeju Tjanđin na kojoj su prikazani digitalni rezultati njihovih napora kroz impresivne multimedijalne displeje, 3D štampane objekte i restauraciju istorijske scene.

„Veliki zid je monumentalni ep kineskog naroda“, rekao je Li Dže. „Nadamo se da naše istraživanje neće samo pružiti podršku za zaštitu i praćenje Velikog zida, već će i pokazati autentičniji i dobro očuvan Veliki zid, povećavajući njegovu kulturnu privlačnost“, dodao je.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar