Australija nedavno za kratko bila odsečena od svetske Mreže

Kabl koji povezuje Australiju i SAD bio je nedavno prekinut, ali su korisnici to relativno lako preboleli pošto se prekid dogodio u toku vikenda (bilo je nedeljno jutro).

Da se prekid, koji je azijsko-pacifičkoj mreži Southern Cross (Južni krst) onemogućio pružanje usluga u trajanju od 15 časova, kojim slučajem dogodio sredinom radne nedelje, posledice bi bile mnogo drastičnije, kaže Ros Fajfer, direktor Južnog krsta, dodajući: “Imali smo sreće s tajmingom. Međutim, dvadeset naših klijenata ipak je trpelo posledice prekida, a nije isključeno da je posledica bilo i na globalnom nivou.”

Južni krst je kompanija koja se bavi iznajmljivanjem kablovskih kapaciteta lokalnim i regionalnim telekomunikacionim kompanijama, kao i lokalnim dobavljačima Interneta. Njegova mreža propusne moći 120 gigabita u sekundi, povezuje Australiju, Novi Zeland, Fidži i Havaje sa zapadnom obalom Sjedinjenih Država.

Da nezgoda bude veća, premda Južni krst poseduje rezervni kabl, rad Mreže u Australiji je ipak bio znatno poremećen, pošto je u trenutku prekida drugi kabl bio van upotrebe zbog remonta. Prekid je nastao 20 km daleko od Sidneja, za vreme velikog nevremena. Kabl Tasman-1, koji povezuje Australiju i Novi Zeland, takođe je oštećen i to na istom mestu i u isto vreme.

Fajfer kaže: “Postoje sumnje da je prekid prouzrokovao brod – veoma veliki brod – koji je vukao sidro po dnu tokom nevremena.”

Nevreme je tog vikenda bilo toliko jako da je prouzrokovalo talase visoke i po deset metara; sidnejska luka je bila zatvorena, tako da su mnogi brodovi, uključujući i veliki brod za krstarenja P&O Pacific Sky, bili primorani da ostanu na otvorenom moru. Fajfer je, ipak, odbio da navede ime broda na koji se sumnja da je “krivac” za oštećenje kablova.

Srećom, Južni krst raspolaže rezervnom strukturom koja formira mrežnu petlju dugu 30.500 km – u suprotnom, prekid bi, umesto 15 časova, verovatno trajao 15 dana.

Premda u Južnom krstu veruju da im je poznat identitet broda koji je prekinuo kablove, “kompanija još nije razmatrala moguću kompenzaciju”, kaže Fajfer.

Južni krst, inače, svojim klijentima jemči mrežnu raspoloživost veću od 99,999%, što znači da za godinu dana mreža van upotrebe može biti najduže pet minuta. Kako će svojim korisnicima nadoknaditi ovaj gubitak, ostaje da se vidi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.