Automatsko prijavljivanje na pretraživače – da ili ne?

Prečice su slatke, prečice su fine, ali… Zamoran posao prijavljivanja vašeg sajta (sajtova) na veliki broj pretraživača može da obavi automatski neka od brojnih aplikacija ove vrste, ali se postavlja pitanje koliko je tako nešto zaista efikasno i korisno.

Jedan od mnogobrojnih programa te vrste je Simple Submit, koji vam omogućava prijavljivanje na 29 najvećih pretraživača. U formular koji vam nudi ova aplikacija, upisujete URL, naziv sajta, opis, ključne reči i ostale osnovne podatke. Posle završenog unosa, jednim klikom započinjete proces automatskog prijavljivanja. Sve deluje lako i jednostavno, uštedeli ste vreme i trud, ali, kakav je rezultat?

Prijavljivanje na pretraživače je akcija sa jednim jedinim ciljem – što više saobraćaja, što više posetilaca. Da bi se ovako nešto postiglo, vaš sajt u rezultatima pretraživanja, za ključne reči koje ste odredili, treba da bude što bliži vrhu. Ispitivanja pokazuju da posetioci pretraživača, u 90% slučajeva, pregledaju samo prve dve strane sa rezultatima. Ako se vaš sajt na njima ne nalazi, za 90% onih koji pretražuju kao i da ne postoji.

Samo prijavljivanje nije dovoljno. Automatsko prijavljivanje jeste zgodno, jer štedi vreme, ali njime nećete postići svoj cilj – visoko rangiranje. Mnogi stručnjaci iz oblasti Internet marketinga upravo savetuju manuelno prijavljivanje i pažljivo praćenje rezultata. Takođe i ističu činjenicu da nije bitno sajt prijaviti na što više pretraživača (a ima ih na hiljade), već se skoncentrisati na 50 najposećenijih, možda i čak samo na prvih 10 na listi.

Ovim smo došli i do pojma „search optimization“, odnosno prilagođavanje sajta sistemu po kome pretraživač pronalazi, indeksira i rangira stranice. To praktično znači odabir pravog naslova sajta (title), opisa (description), ključnih reči (keywords) i njihovo međusobno usklađivanje kako bi se postigla bolja pozicija u rezultatima pretraživanja. Postoje alati koji će vam u tome pomoći, a opis najboljih ćete pronaći ovde.

Kao mala pomoć može da posluži i stranica na kojoj se nalazi spisak najposećenijih svetskih pretraživača i linkova koji vode direktno na njihove stranice za prijavljivanje. Kada je reč o domaćem Internetu, postupak je jednostavan – prijavite se!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.