Ažurirati, ili ne ažurirati… (II deo)

U prethodnom nastavku smo se pozabavili pitanjem kada i pod kojim uslovima izvršiti ažuriranje softvera. Ako ste se odlučili na taj „hrabar“ korak, treba pronaći novije verzije i potrebne dodatke. Na vašem hard disku je priličan broj programa – pojedinačno posećivanje sajtova proizvođača može da bude dugotrajan i zamoran posao. Slabe tačke vašeg sistema je takođe teško otkriti: možete da odete do Windows Update lokacije Microsoft-a, ali je pitanje da li ćete pronaći baš sve, i da li ćete se snaći u obilju informacija i raznih oznaka za verzije dodataka.

Neki sajtovi su laki za navigaciju, a neki to i nisu, pa je pronalaženje željenih fajlova i download stranice prilično zamoran posao. Bilo da ste lenji ili, jednostavno, želite da dođete do cilja na lak i brz način, postoji izuzetno korisna aplikacija koja će vam uštedeti vreme i olakšati posao – CNET Catch Up. Reč je o klijentu koji možete instalirati sa stranice http://catchup.cnet.com/setup.asp, besplatnom i vrlo malom – „težak“ je samo 772K. Njegova je uloga da analizira vaš sitem i ono što je na njemu instalirani, i da pronađe novije verzije i dodatke.

Pošto u pitanju nije samostalan program, već klijent, prvo što morate da uradite kada želite da pronađete novije verzije, je da se povežete na Internet, a da zatim i posetite stranicu http://catchup.cnet.com/. Na njoj će vam biti ponuđen izbor između opcija Software Updates, Security Fixes i Software How-To & Tips. Klikom na prvi od ponuđenih linkova se automatski aktivira CNET Catch Up i vrši se pretraga za novijim verzijama programa koji se nalaze na vašem hard disku. Klikom na odgovarajući rezultat započinjete download. Druga opcija služi za pronalaženje „zakrpa“ za „rupe“ u bezbednosti vašeg sistema, a treći izbor vas vodi na stranice sa uputstvima, savetima i trikovima za vaše aplikacije.

Rad sa ovim klijentom je izuzetno pregledan, lak i, što je najvažnije, koristan. Bilo koju opciju da izaberete, Catch Up prvo analizira i pretražuje vaš sistem i pokazuje šta je sve pronašao, a što može da se ažurira. Klikom na dugme „Find Updates“ dobijate rezultate, odnosno linkove za stranice sa kojih može da bude izvršen download. Catch Up bi bio još zanimljiviji i korisniji kada bi ponudio i opciju za pronalaženje novijih drajvera za hardver, jer je proces potrage za njima često zamorniji i od „lova“ na novije verzije softvera ili „zakrpa“ za sistem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.