U trendu

Be OS za Internet uređaje

Kompanija Be iz Menlo Parka, Kalifornija, nama poznata uglavnom po istoimenom operativnom sistemu, ima nameru da ove jeseni ponudi Internet aparate zasnovane na svom novom „čedu“ BeIA OS (Be Internet Appliance Operating System).

BeIA se pojavio u februaru i namenjen je jednostavnim uređajima poput web tabli i posebnih uređaja za zabavu pomoću kojih se preuzimaju audio i video sadržaji koji se emituju sa Interneta.

U tom cilju, kompanija je potpisala ugovor sa tajvanskim proizvođačem hardvera Arima Computer Corporation. Namera Be-a je da zajednički razviju proizvode za Internet koji bi se zatim prodavali OEM proizvođačima i drugim kompanijama. Oni bi, naravno, mogli da slobodno prilagođavaju i menjaju korisničko sučelje i prodaju uređaje kao svoje proizvode.

Ovo udruživanje će, prema proceni zvaničnika kompanije Be, skratiti BeIA proizvodima put od proizvođača do konačnih korisnika. Be tvrdi da je snaga ovog operativnog sistema u stabilnosti, mogućnosti da superiorno rukuje vrlo raznolikim multimedijalnim sadržajem i, naročito, modularnom dizajnu koji daje veliku prilagodljivost.

Među kompanijama koje podržavaju BeIA nalaze se i Hitachi, Compaq i Qubit, koji su kupili licencu za korišćenje BeIA u svojim novim web uređajima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar