Biometrija umesto fotografije (II deo)

Predstavnici stručne javnosti se slažu u proceni da će ova godina u celom svetu biti prelomna u borbi protiv krađa i krivotvorenja ličnih isprava. Jedna od kompanija koje će se angažovati na ovim poslovima je i Polaroid ID Systems, koji namerava da u najvećoj mogućoj meri iskoristi poslovni potencijal tržišta sredstava za identifikaciju objedinjavanjem tehnologije “inteligentnih kartica” sa sopstvenim dostignućima u sferi biometrije. “Polaroid je jedna od prvih kompanija koje su razvile tehnologije izdržljivih ‘pametnih kartica’ i biometrije za velike programe izdavanja identifikacionih dokumenata širom sveta”, kaže predsednik ove kompanije Džon Mandi i dodaje: “Ukrštanje ovih dveju tehnologija Polaroid-u daje mogućnost da napravi tržišno najprihvatljiviju opciju. Osnovna komponenta koja služi za biometriju je PFS-100, skener otisaka prstiju pristupačne cene, koji se povezuje sa ‘inteligentnom karticom’ i antenskom instalacijom”.

Ovaj skener i prateći softver služe umesto lozinki i ličnih identifikacionih brojeva (PIN kodova) i omogućavaju ulaz na lokacije sa ograničenim pristupom na Mreži i u lokalnim informacionim sistemima, a “inteligentne kartice” se mogu kodirati zaštićenim podacima o otiscima prstiju i koristiti za kontrolu prava pristupa i proveru identiteta.

Polaroid-ova rešenja sa “inteligentnim karticama” su uglavnom namenjena velikim i srednjim korisnicima. Tehnologija omogućuje proizvodnju nekoliko miliona zaštićenih i izdržljivih “inteligentnih kartica” za različite vrste softvera.

Od 1991. godine, Polaroid je, u okviru raznih poslova identifikacije, registrovao više od 280 miliona otisaka prstiju, više nego bilo koji drugi servis za obradu biometrijskih podataka.

“Dani kada smo morali da pazimo na hakere, kradljivce i zloupotrebu identiteta drugih osoba su iza nas. Sada imamo alate koji će moći efikasno da ih spreče u tome i upotrebićemo ih”, zaključuje Mandi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.