U trendu

Bregu: Zapadni Balkan mora da ubrza digitalnu transformaciju

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC), Majlinda Bregu, rekla je danas u Tirani da Zapadni Balkan mora da sprovodi digitalnu transformaciju duplo brže kako bi premostio jaz koji ga deli od Evropske unije.

Stručnjaci kažu da treba podsticati i uvoditi digitalne tehnologije i digitalna rešenja kao odgovor na zdravstvene, ekonomske, socijalne i sigurnosne potrebe, rekla je ona, navodi se u saopštenju RCC.

„Dok su Evropska unija i svet daleko odmakli u pripremama za digitalno doba, mi moramo trčati duplo brže da premostimo jaz“, rekla je Bregu na kraju Trećeg Digitalnog samita Zapadnog Balkana.

Na skupu u Tirani ministri šest zemalja Zapadnog Balkana su potpisali memorandume o razumevanju o „planu za 5G mrežu za digitalnu transformaciju i o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama poverenja za elektronske transakcije u regionu“.

Bregu je rekla da „pre godinu i po nismo mogli predvideti da će naše zdravlje i dobrobit biti zaštićeni ubrzanim usvajanjem digitalnih tehnologija koje pomažu da se smanje direktni kontakti“ sa zaraženima tokom pandemije, a ona je „promenila realnost u kojoj živimo, od standarda života do same prirode našeg rada“.

Navela je da je ograničenje kretanja dovelo do povećanja nezaposlenosti u regionu izmedju pet i 30 odsto, ali smatra da se to može prevazići ulaganjem u tehnologiju jer je „intenzivnija digitalna transformacija povezana sa otvaranjem radnih mesta u preradjivačkom sektoru na Zapadnom Balkanu“.

Navela je da, za razliku od uvreženog mišljenja, digitalna transformacija ima manje veze sa tehnologijom, a mnogo više s ljudima, i da „digitalna transformacija u regionu može doneti povećanje produktivnosti od četiri odsto“.

Vlada Albanije je bila domaćin trećeg Digitalnog samita Zapadnog Balkana koji je prvi put 2018. bio u Skoplju, a naredne godine u Beogradu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.