Čang’e-6 prikupio 1.935,3 grama uzoraka sa tamne strane Meseca

Kineska misija Čang’e-6 prikupila je 1.935,3 grama uzoraka sa druge strane Meseca, pokazalo je 28. juna preliminarno merenje Kineske nacionalne svemirske administracije (CNSA).

Džang Keđian, šef CNSA, predao je kontejner sa uzorkom i sertifikat o uzorku Ding Čibiaou, potpredsedniku Kineske akademije nauka (CAS), na svečanosti u Pekingu, prenela je Sinhua.

Ministar industrije i informacionih tehnologija Đin Džuanglong predsedavao je ceremonijom primopredaje.

„Otkrili smo da su uzorci koje je vratio Čang’e-6 viskozniji u poređenju sa prethodnim uzorcima, sa prisustvom grudvica. Ovo su vidljive karakteristike“, rekao je novinarima na ceremoniji Ge Ping, zamenik direktora CNSA-ovog Centra za istraživanje Meseca i svemirski inženjering, koji je ujedno i portparol misije Čang’e-6.

Istraživači će zatim skladištiti i obraditi lunarne uzorke kako je planirano i pokrenuti naučna istraživanja.

Lunarni uzorci, koji su prvi put u ljudskoj istoriji prikupljeni sa tamne strane Meseca, imaju jedinstven naučni značaj jer će dodatno unaprediti razumevanje lunarne evolucije, ubrzati tempo mirnodopskog istraživanja i korišćenja lunarnih resursa i služe kao važno bogatstvo za čitavo čovečanstvo, saopštila je CNSA.

CNSA je obećala da će podržati duh istraživanja Meseca, koju karakterišu „ispunjavanje snova, odvažnost za istraživanje, saradnja u prevazilaženju izazova i postizanje saradnje od koje svi imaju koristi“, kako bi se obezbedilo pravilno upravljanje uzorcima.

CNSA je saopštila da će organizovati naučno istraživanje o uzorcima i podeliti kineska dostignuća istraživanja Meseca sa međunarodnom zajednicom.

Na osnovu pravila upravljanja lunarnim uzorcima koje je objavila CNSA i iskustva u radu sa aplikacijama za lunarne uzorke koje je prikupila misija Čang’e-5, očekuje se da će se aplikacije za uzorke Čang’e-6 otvoriti domaćim istraživačkim institucijama i naučnicima za oko šest meseci, rekao je Ge.

Što se tiče međunarodnih aplikacija, Ge je napomenuo da je Kina uvek zadržala pozitivan i otvoren stav i pozdravlja naučnike iz svih zemalja da podnesu prijave u skladu sa odgovarajućom procedurom.

Zamenik premijera Kine Džang Guoćing, takođe član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, prisustvovao je ceremoniji primopredaje.

Džang je naglasio da se lunarnim uzorcima treba dobro upravljati i da treba da se sprovode razrađena naučna istraživanja kako bi se proizveo niz originalnih naučnih rezultata svetske klase, postižući nova dostignuća u istraživanju misterija univerzuma i unapređenju blagostanja čovečanstva.

Džang je dodao da će Kina kontinuirano jačati međunarodnu saradnju u svemirskim misijama, podsticati inovativni razvoj svemirske nauke, tehnologije i aplikacija i promovisati koordiniran razvoj komercijalnih i tradicionalnih svemirskih aktivnosti.

Fotografija prikazuje kontejner sa lunarnim uzorcima Čang’e-6 u Nacionalnim astronomskim opservatorijama pri Kineskoj akademiji nauka (CAS) u Pekingu (Sinhua/Đin Livang)

Ding Čibiao je 28. juna predao lunarne uzorke Nacionalnim astronomskim opservatorijama pri CAS (NAOC).

„Mi ćemo postupati sa uzorcima sa najvećom pažnjom i osigurati da budu bezbedno otpečaćeni, naučno obrađeni, pravilno uskladišteni i distribu“irani u skladu sa utvrđenim protokolima upravljanja“, rekao je Liu Jifeng, direktor NAOC-a.

„Mesto uzorkovanja misije Čang’e-6 nalazi se u basenu Južnog pola-Aitken (SPA), koji je gigantski udarni krater. Ovo predstavlja izuzetnu priliku za nas da steknemo uvid u rane udarne procese na Mesecu, čime se doprinosi našem razumevanju rane istorije evolucije Sunčevog sistema“, rekao je Liu.

„Naučni značaj lunarnih uzoraka je ogroman. Organizovaćemo naučnike da sprovedu pedantna istraživanja, obezbeđujući da ni najmanja količina uzoraka ne bude protraćena, kako bismo u potpunosti istražili njihovu duboku naučnu vrednost“, dodao je on.

Prethodno su značajna naučna dostignuća postignuta kroz dubinsko istraživanje lunarnih uzoraka koje je donela misija Čang’e-5 u oblastima kao što su formiranje i evolucija Meseca, vremenske prilike i korišćenje resursa, saopštila je CNSA.

Istraživači su objavili više od 80 dostignuća u važnim domaćim i međunarodnim časopisima, uključujući otkriće novog lunarnog minerala Čangezit Y (Changesite) šestog po redu otkrivenog na Mesecu, i „najmlađeg“ bazalta na Mesecu, za koji je utvrđeno da je star oko dve milijarde godina i koji je produžio „život“ lunarne vulkanske aktivnosti za 800-900 miliona godina ranije nego što se do sada znalo.

Sonda Čang’e-6 lansirana je u orbitu 3. maja, a 25. juna, njen povratnik, noseći lunarne uzorke, sleteo je tačno u svoje naznačeno područje u Sizivang Baneru, u severnoj kineskoj autonomnoj oblasti Unutrašnja Mongolija, što je označilo potpuni uspeh misije.

Povratnik Čang’e-6 bezbedno je stigao u Peking kasnije. Istraživači su ga otvorili i uspešno prikupili kontejner sa lunarnim uzorkom u sredu, navodi CNSA.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.