U trendu

CeBIT 2007 (1)

Po svim pokazateljima, ovogodišnji CeBIT, koji je održan od 15. do 21. marta 2007. godine u Hanoveru, bio je uspešniji od prethodnog, iako se takav utisak možda i ne bi mogao stvoriti na prvi pogled. Međutim, ako subjektivni osećaj može da prevari, brojke su tu da isprave stvar. Zaista, ove godine je na CeBIT-u bilo neznatno manje izlagača – 6.153, naspram nešto više od 6.200 izlagača u 2006. godini, ali je zato poseta na sajmu bila za skoro 10% veća (48.0000 naspram 44.0000 posetilaca prošle godine). Stranih izlagača je bilo više od 3.700, naravno, najviše iz Azije (posebno Kine i Tajvana) i Severne Amerike. Takođe, i broj inostranih posetilaca je bio impresivan, jer se procenjuje da ih je bilo više od 100.000 iz više od stotinu zemalja. Izlagači su bili iz 77 država, što je takođe povećanje od oko 10% u odnosu na prošlu godinu.
Najveće povećanje u broju izlagača imala je Rusija, koja je ove godine bila i oficijelni partner CeBIT-a. Ona se predstavila sa 170 IT kompanija i pokazala je da se razvija u veliku IT silu. Promocija Rusije je bila dobro organizovana i pametno smišljena tako da su se redovno viđali posetioci koji su u svojim rukama nosili babuške. Rusi su posećenost na svojim štandovima povećali organizacijom ture po kojoj se određenim redom moralo obilaziti po štandovima, a kao nagradu za dolazak na štand posetioci bi sakupljali babuške različitih veličina sve dok ne bi popunili celu kolekciju. Nama koji za babušku znamo odavno ovo možda ne bi bilo toliko interesantno, ali prosto je bilo neverovatno koliko su se posetioci iz zapadnih zemalja utrkivali ko će pre da prikupi svih osam babuški.
Ali, da se vratimo glavnoj temi. Od organizatora sajma smo dobili informaciju da je i po finansijskom efektu ovo jedan od najuspešnijih sajmova do sada. Za vreme trajanja sajma sklopljeni su ugovori ukupne vrednosti od oko 11 milijardi evra, što jasno pokazuje koliki značaj ovaj sajam ima u poslovnom okruženju.
Kao i svake godine, ceremonija svečanog otvaranja CeBIT-a obavlja se dan pre nego što se otvore kapije za posetioce. Ona je održana u velelepnom kongresnom centru u Hanoveru, a prisustvovalo je više od 2.000 zvanica. Obezbeđenje je bilo na izuzetno visokom nivou, što ne treba da vas čudi, jer se tu našla gotovo kompletna nemačka vlada, strani državnici, diplomate iz država učesnica i mnogi drugi ugledni strani i domaći gosti. Vaš izveštač je imao čast da se nađe u tom društvu i da uživa u višesatnom zabavnom programu, samom činu otvaranja sajma (to je učinila gospođa Angela Merkel, nemački kancelar) i prigodnom koktelu koji je usledio nakon toga.

(B. B.)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar