Cene lasera ispod magične granice

Laserski štampači su, do sada, obično bili znatno skuplji od ink-jet printera srednje klase. Međutim, izgleda da i u ovoj sferi počinju da duvaju novi vetrovi, pa cene lasera sada po prvi put padaju ispod magične granice od 200 dolara. Tako Lexmark International nudi svoj novi model E210 za 199 dolara.

E210 je monohromatski štampač namenjen prevashodno pojedincima ili malim firmama. Brzina štampe mu je pristojna – 12 strana u minutu. Kasete s tonerom su, međutim, 80 dolara; srećom, traju oko 2.000 strana (tekstualnih), tako da štampanje jedne strane dođe, otprilike, četiri centa. E210 ima rezoluciju 600×600 i povezuje se sa računarom preko paralelnog ili USB sučelja. Ulazna kaseta je kapaciteta 150, a izlazna 100 listova, a mogu se štampati i koverte, nalepnice i slično.

Naravno, da bi se postigla ovako niska cena samog uređaja, u vreme kada je u laserskoj tehnologiji manje-više sve već rečeno (pa nema razloga da cene dalje padaju), bilo je neophodno napraviti određene kompromise: E210 se, tako, isporučuje sa fiksna 4 MB memorije (nema proširenja) i ne može se povezati u mrežu.

Ove funkcije dostupne su kod, za 60 dolara skupljeg, modela Optra E312L, koji je “umreživ”, a memorija mu je proširiva i do 66 MB.

Takođe, analitičari procenjuju da proizvođači štampača cene uređaja obaraju tako što hardver, u suštini, poklanjaju, a zaradu nadoknađuju kasnije, kroz prodaju kasetâ sa tonerom.

Lexmark, inače, svojim poslednjim potezom samo sledi sve primetniji cenovni trend. Minolta, tako, model PagePro 1100 L prodaje za 250 dolara, dok Samsung Electronics nudi ML-4500 za 199 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.