U trendu

Da li znate da vaš mobilni telefon može prepoznati skrivene kamere? Evo i kako

Pametni telefoni iz godine u godinu postaju sve pametniji, a možda niste znali to da su kamerice dobrog dela današnjih mobilnih telefona u stanju da detektuju skrivene kamere u prostoriji.

Kako bi mogle da snimaju u uslovima slabog ili nikakvog osvetljenja, nadzorne kamere često koriste infracrveni spektar svetla. Ljudsko oko ne može ga videti, ai kamera telefona i te kako može.

Proveriti da li kamera vašeg mobilnog ljubimca opremljena mogućnošću detekcije infracrvene svetlosti možete izuzetno jednostavno, korišćenjem daljinskog upravljača televizora.

Pokrenite kameru mobilnog te je usmerite prema daljinskom upravljaču TV uređaja. Pritisnite neku tipku na njemu i posmatrajte ekran telefona.

Ako je vaša kamera u stanju da detektuje infracrvenu svetlost, ona će se prikazati kao stalna ili pulsirajuća svetlost.

Isto tako, ako zadnja kamera uređaja ne detektuje infracrvenu svetlost, nije isključeno da to neće moći prednja, pa isprobajte.

Detekcija infracrvene svetlosti putem kamere mobilnog može biti korisna ako želite da proverite nalazi li se koja skrivena kamera u nekoj sobi koju ste iznajmili ili nekom drugom privatnom smeštaju koji koristite, a ne smatrate ga pouzdanim. U takvim smeštajima najbolje je što više zamračiti prostoriju i aktivirati kameru mobilnog i pregledati prostor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.