U trendu

Deca nasleđuju inteligenciju od majke?

Istraživanje je pokazalo da genetski profil majke određuje koliko će pametna biti njena deca a da otac na pamet deteta nikako ne utiče, piše Independent.

Verovatnije je da će žena detetu preneti gen inteligencije jer se prenosi putem X hromosoma. Uz to, naučnici sada veruju da se geni za napredne kognitivne funkcije koji se nasleđuju od oca mogu automatski deaktivirati.

Smatra se da kategorija gena poznatih pod imenom ‘uslovljeni geni’ radi samo ako dolazi od majke u nekim slučajevima a od oca u drugim slučajevima. Veruje se da je inteligencija među uslovljenim genima koji dolaze od majke.

Laboratorijske studije na genetski modifikovanim miševima otkrile su da su oni s većom količinom majčinih gena razvili veće glave i mozgove, ali manja tela. Oni s većom količinom očinskih gena imali su manje mozgove i veća tela.

Istraživači su identificirali stanice koje su sadržavale samo majčinske ili očinske gene u šest različitih delova mišjeg mozga koji su kontrolisali različite kognitivne funkcije, od prehrambenih navika do pamćenja.

Stanice s očinskim genima nakupile su se u delovima limbičkog sistema, koji učestvuje u funkcijama kao što su seks, hrana i agresija. Ali, istraživači nisu pronašli očinske stanice u cerebralnom korteksu, mestu gde se događaju najnaprednije kognitivne funkcije, kao što su zaključivanje, mišljenje, jezik i planiranje.

Istraživači u Glazgovu otkrili su da teorije koje su preuzete iz studija provedenih na miševima vrede u stvarnosti kada su intervjuisali 12,686 lica starih od 14 do 22 godine svake godine od 1994. godine do danas.

Uprkos tome što su uzeli u obzir nekoliko faktora, od stepena obrazovanja sudionika do njihove rase i društveno-ekonomskog statusa, tim je otkrio da je i dalje najbolji predviđač inteligencije deteta IQ majke.

Doduše, istraživanje je takođe ustvrdilo da genetika nije jedini faktor koji utiče na inteligenciju – smatra se da je samo 40 do 60 posto inteligencije nasledno te da na drugi dio utiče okruženje.

Isto tako, otkriveno je da majke igraju iznimno važnu ulogu u negenetskom delu inteligencije, a neke studije sugerišu da je povezanost majke i deteta blisko povezana s inteligencijom.

Istraživači sa Univerziteta u Vašingtonu otkrili su da je stabilna emotivna veza između majke i deteta ključna za rast nekih delova mozga. Nakon analiziranja načina na koji se grupa majki odnosila prema svojoj deci tokom sedam godina, istraživači su otkrili da su ona deca koju su majke emotivno podržavale i kojima su intelektualne potrebe ispunjene imale u prosjeku 10 posto veći hipokampus s 13 godina od dece čije su majke bile emotivno udaljene. Hipokampus se povezuje s pamćenjem, učenjem i reagovanjem na stres.

Smatra se da snažna veza s majkom detetu daje oseećaj sigurnosti koji im dopušta da istražuju svet i samopouzdanje da rešavaju probleme. Uz to, predane i obazrive majke češće pomažu deci da reše probleme pa im tako pomažu da ostvare svoj puni potencijal.

Naravno, uloga očeva u razvoju inteligencije deteta nije zanemariva budući da celi niz drugih faktora – kao što su intuicija i emocije – koje djeca mogu naslediti od očeva, takođe utiču na razvoj inteligencije, prenosi jutarnji.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar