Dell Latitude XT

Najvažniji i najzanimljiviji deo svakog tableta, pa tako i Dell Latitude XT, sigurno je monitor. U ovom segmentu Dell nije razočarao, 12,1-inčna matrica standardne rezolucije od 1280×800 tačaka s LED pozadinskim osvetljenjem je bolja, oštrija i čitljivija od većine matrica sličnih uređaja, posebno kada se koristi za terenski rad ili pri jakom dnevnom svetlu. Monitor je opremljen N-trigov-om tehnologijom DuoSense, koja uz klasično upravljanje uz pomoć stilusa vrlo precizno detektuje i pritiske prstom. Time je upotrebljivost tableta drastično povećana, jer se gotovo sve radnje mogu obaviti bez korišćenja stilusa, što je posebno korisno u radu na terenu. Stilus se, usput budi rečeno, isporučuje s nekoliko vrhova različite debljine, tako da je korisnicima ostavljena mogućnost da odaberu onaj koji najviše odgovara njihovom stilu pisanja. Monitor ne poseduje senzor za prepoznavanje položaja, odnosno automatsko prilagođavanje orijentacije slike, već se slika, kad se uređaj koristi kao tablet, prebacuje u predefinisani položaj. Ipak, naknadna rotacija se može vrlo lako izvršiti pomoću tastera smeštenog na jednoj od ivica monitora.
Na istom mestu nalazi se i taster za zaključavanje uređaja, pokretanje odlične Dell-ove aplikacije za upravljanje svakim aspektom uređaja (gradacija pritiska, kalibracija olovke, aktivacija detekcije pokreta prstom i slično), kao i za pozivanje e-mail klijenta. Uz to, na ivici monitora nalazi se i čitač otiska prsta, a na jednoj od bočnih ivica i točkić s funkcionalnošću tastera (on će se verovatno svideti korisnicima koji više vole takav način navigacije interfejsom operativnog sistema).
Kada se uređaj koristi kao klasičan prenosni računar, pokazivačem se upravlja pomoću touchpad-a ili trackpoint-a, pri čemu i jedan i drugi imaju dva tastera. Nažalost, trackpoint i njegovi tasteri su previše utisnuti u tastaturu, to jest telo uređaja, zato ovo neće biti najsrećnije rešenje za korisnike s većim rukama. Naravno, i u ovom režimu rada moguće je koristiti stilus i prst.
Iako je mali i lagan, Dell Latitude XT nudi apsolutno svaki konektor i dodatak koji biste od uređaja s ovakvim ambicijama mogli očekivati. Uz tri USB-a i jedan FireWire konektor, na raspolaganju je ExpressCard konektor, čitač memorijskih kartica i WiFi Catcher, uređaj za detekciju prisutnosti bežičnih mreža bez uključivanja računara. Optički uređaj smešten je u stilizovano kućite i izveden kao spoljna jedinica, a s prenosnikom se povezuje putem dvostrukog USB konektora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.