U trendu

Deset malih saveta za podešavanje Word-a (2)

4., 5. i 6. Word je perfekcionista, a savršenstvo može da nervira nas koji to definitivno nismo. Otkucamo li, kako znamo i umemo, redni broj „1st“, automatski nas ispravlja i nameće svoju „savršenu“ formu s onim „st“ smanjenim (kao da se radi o stepenu nekog broja). Ako izgubite strpljenje i poželite da se oslobodite toga, spas je opet u opcijama „Tools“, „Auto Correct Options“ i „AutoFormat As You Type“. Pretpostavljamo da ćete odmah prepoznati šta treba isključiti – „Ordinals (1st) With Superscript“. Deselektujte taj „check box“ i kliknite „OK“. Isto ćete učiniti ako vam ne odgovara kako je Word zamislio pisanje razlomaka. Deselektujte ovoga puta opciju odmah ispod prethodne, a za slučaj da su vam pravi navodnici miliji od kovrdžavih, učinite to s opcijom „Straight Quotes With Smart Quotes“.
7. i 8. Sledeći saveti odnose se na automatske korekcije pri selektovanju teksta i otkucavanju više crtica zaredom. Elem, ako hoćete da selektujete samo deo jedne reči, „perfekcionista“ će vam automatski selektovati celu. Oslobađanje od ove korekcije kreće od opcije „Tools“, preko „Options“ do „Edit“. Deselektujte „When Selecting, Automacally Select Entire Word“ i potvrdite svoju odluku jednim „OK“. Evo nas kod sledećeg automatizma. Kada otkucate tri ili više crtica i pritisnete „Enter“, Word će automatski crtice pretvoriti u dugačku pravu liniju. Da biste to izbegli, vratite se ponovo na dosad najviše korišćene alate – „Tools“, „Auto Correct Options“ i „AutoFormat As You Type“ i deselektujte „Border Line“ (i „OK“, naravno).
9. Možda će vam se prethodna podešavanja činiti suvišnim. Ne verujemo da to mislite za sledeći problem – prečesto automatsko ubacivanje brojeva ili znakova (takozvanih bullet-a) kao da se radi o nabrajanju (a vaš tekst uopšte ne treba da ima tu formu). Kad god na početku teksta otkucate „1“ ili neki znak koji će Word prepoznati kao bullet (na primer, zvezdicu), a zatim pritisnete „Enter“, on će tekst odmah pretvoriti u listu za nabrajanje. Da biste se toga oslobodili, idite opet na „Tools“, „Auto Correct Options“ i „AutoFormat As You Type“ i deselektujte „Automatic Bulleted List and/or Automatic Numbered“. Takođe, ako sami pravite listu i hoćete da je završite, iako posle svakog „Enter“ Word listu nastavlja, pritisnite „Enter“ dva puta zaredom i Word će prestati s tim automatizmom.
10. Još jedna automatska korekcija često može biti nepotrebna. Ako između dve reči otkucate dve crtice bez pauze (space-a), automatski će se pri sledećoj pauzi te dve crtice pretvoriti u jednu dugačku crtu. Ukoliko pak uradite to isto, ali ispred i iza crtica otkucate pauzu, one će se pretvoriti u jednu kratku crtu. Put ka izbegavanju ove korekcije opet ide poznatom trasom – „Tools“, „Auto Correct Options“ i „AutoFormat As You Type“. U ovom slučaju treba eskivirati opciju „Hypens (–) with Dash“. Na kraju, možemo se samo nadati da su ovi skromni saveti bar nekome bili od koristi. A ako vam ništa od navedenog nimalo ne smeta, tim bolje po vas. Vaši su nervi savršeni. Koristite Word, kao što ćemo ga i mi koristiti u istoj meri kao i dosad.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.