U trendu

Digitalni fotoalbum

Očigledno je da čuvanje klasičnih štampanih fotografija više nije u modi. Fotografije se snimaju u digitalnom obliku i čuvaju na memorijskim karticama (fleš memorijama), CD-ovima i hard diskovima. Da bi se gledale, CD-ovi i hard diskovi koriste se pomoću računara na uobičajen način, dok je u slučaju memorijskih kartica potreban i odgovarajući čitač. Međutim, sve je popularnija jedna nova vrsta minijaturnih plejera koji se direktno povezuju sa TV prijemnicima radi gledanja fotografija i drugih audio i video sadržaja. Ti uređaji obično se nazivaju digitalnim fotoalbumima, a jedan od najnovijih na tržištu napravila je kompanija ScanDisk.

ScanDisk Photo Album je lagan i elegantan uređaj veličine VHS kasete. Ima dimenzije 187 x 66 x 20 milimetara, tako da se vrlo lako može nositi sa sobom. Pomoću USB priključka direktno se povezuje sa TV prijemnikom, a kompatibilan je sa svim trenutno najpopularnijim formatima memorijskih kartica – CompactFlash Type I i II, MemoryStick, MemoryStick Pro, SmartMedia, xD, SecureDigital i MultiMediaCard. Takođe, podržava i eksterne USB fleš memorije. Na taj način omogućava, bez upotrebe računara, brzo i lako gledanje fotografija i video-inserata (memorijska kartica se jednostavno ubaci u odgovarajući slot uređaja).

Pored gledanja fotografija, ScanDisk Photo Album nudi još bogatiju zabavu u kućnom okruženju. Priključivanjem na kućni stereo sistem on postaje MP3 plejer (pravi muzički džuboks). Može da reprodukuje muzičke numere takođe sa memorijskih kartica ili eksternih USB fleš memorija. Korišćenjem kućnih audio-video sistema prikazivanje fotografija i video-inserata može se kombinovati sa muzikom i time ostvariti još bolji efekat zabave prilikom druženja sa članovima porodice ili prijateljima.

Pri obavljanju svih ovih funkcija ScanDisk Photo Album podržava JPEG format digitalnih fotografija, najčešće korišćen format u digitalnim fotoaparatima. Zatim, podržava Motion JPEG, MPEG-1 (QVGA rezolucija sa do osam frejmova u sekundi) i MP3 audio-format (do 32 kilobita u sekundi). Pri prikazivanju fotografija sa jedne standardne CompactFlash kartice od 128 megabajta ovaj digitalni fotoalbum omogućiće gledanje oko dve hiljade fotografija (pri čemu jedna fotografija prosečno ima 60 kilobajta u TV/VGA rezoluciji). Posebna pogodnost pri korišćenju je mogućnost daljinske komande, koja doprinosi jednostavnosti korišćenja i efektnijem listanju ovog savremenog fotoalbuma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.