U trendu

Doktor medicinskih nauka: Nema dokaza kako je nastao život

Nema dokaza o tome kako je nastao život, a zagovornici teorije evolucije zapravo svojim spekulacijama tvrde da to znaju, izjavio je danas doktor medicinskih nauka Radmilo Rončević, pokretač peticije za reviziju izučavanja teorije evolucije u školama i na fakultetima, o kojoj se poslednjih dana burno polemiše.

Rončević kaže da treba ponuditi činjenice kakve jesu, pa na osnovu njih neka svako misli svojom glavom, ističući da deci ne treba usađivati u glavu „neproverene agresivne dogme“.

Ćelija je, kaže, čudo i njenu funkciju i njen nastanak ne može niko da objasni, i dodaje da teorija evolucije nije naučno dokazana, već je samo „hipoteza zasnovana na spekulacijama“.

On tvrdi da je neodarvnistička teorija zasnovana na mašti, zabludi i laži, a kod nas se, dodaje izučava kao dogma apsolutno dokazana i zato je ne smete napadati

„Ako ta dogma ide sa naglašenim ateizmom, onda poprima osobine ideologije. A kada nauku stavite u okvire ideologije i dogme, nema činjenica, nema istine, nema nauke i onda ona postaje antinauka, pogubna i za društvo i za nauku“, kaže Rončević.

Navodi i da on ne može da dokaže kako je nastao život.

„Nemam veze niti sa kreacionizmom, niti sa inteligentnim dizajnom“, kaže Rončević i navodi da bi terorija evolucije trebalo da se izučava kao hipoteza sa svim činjenicama koje joj eventualno idu u prilog i činjenicama koje joj ne idu u prilog.

Navodi i da Darvin nije bio dogmata, da je dozvoljavao drugačije mišljenje.

„Darvin se nije bavio nastankom života, nego je rekao da je tvorac stvorio život, nekoliko vrsta iz kojih se evolucijom razvio ceo život“, kaže Rončević.

Kaže da je očekivao da se povodom peticije povede naučna, argumentovana rasprava, u kojoj će se sučeliti različita viđenja, a ne sa aspekta „sile“.

„Izgleda, da je zapravo ispravna šala koja kaže da kada se teorija i činjenice ne slažu, moramo menjati činjenice da bi ostala teorija“, kaže Rončević.

Genetičarka Biljana Stojković, pak, navodi da u naučnoj teoriji evolucije nema ništa sporno, te da se evoluciona biologija razvija napretkom tehnologije i naučnici otvaraju nova i nova pitanja.

„Ono što je važno, nijedno znanje savremene biologije, uključujući i znanje molekularne biologije, ne obaraju teorije evolucije, već, naprotiv, apsolulutno produbljuju naše razumevanje i nastanka života i evolucije živog sveta“, kaže Biljana Stojković.

Ona navodi da je danas dobila dopis Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva, koji je upućen i nadležnom ministarstvu, Skupštini i SANU.

„Oni su užasnuti peticijom, govore da je to u potpunosti nenaučni stav, da je teorija evolucije nezamenljivo oruđe u nauci, uključujući i medicinu“, kaže Biljana Stojković i dodaje da prema njenim saznanjima dopis sprema i Senat Univerziteta, ali i svi fakulteti prirodnih nauka.

Za genetičara Miodraga Stojkovića, teorija evolucije je jedna od najbolje potvrđenih teorija moderne nauke, te da se zasniva na naucnim principima i dokazima koji važe za reprodukciju, selekciju, varijaciju, odnosno mutacije i nasleđe.

Zahvaljujući modernim analizama genetskog materijala životinja i predaka kao i razvojnom biologijom, navodi Stojković, pokazano je kako se evolucija odigravala.

Svako, dodaje, ima pravo na drugačije mišljenje, ali i ističe da ako želite da pobijete nešto što je naučno dokazano – onda morate da iznesete niz naučnih dokaza da su navedeni koncepti, odnosno principi pogrešni.

„To se na žalost ne vidi, niti iz peticije, niti iz argumenata, tako da se stiče utisak da je sama peticija bazirana na ličnom, da ne kažem religioznom uverenju, koje je ponovo, svakom dozvoljeno, ali nije razlog da se tako nešto diskutuje u Skupštini ili jos gore briše iz udžbenike“, rekao je Stojković.

Među potpisnicima su i dva akademika, a Izvršni odbor SANU saopštio je danas da ne deli stavove peticije, te navodi da su ispod tog teksta imena dva člana SANU, što je, dodaje se, njihovo neupitno pravo kao pojedinaca.

Izvršni odbor, međutim, sa čuđenjem pita da li zaista neko veruje da se peticijama ili argumentom broja potpisa može pristupiti problemu koji karakteriše dugotrajna suprostavljenost dva teško pomirljiva diskursa.

„Stoga, polazeći od naučno zasnovanog pristupa koji joj je inherentan, SANU će se o ovom pitanju argumentovano oglasiti“, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar