Džoging jača moždane vijuge

Opšte je poznato da je džogiranje zdravo, da jača mišiće i poboljšava kondiciju. Vođen onom narodnom „u zdravom telu, zdrav duh“, tim japanskih naučnika pokušao je da proveri da li trčanje i fizičke aktivnosti jačaju i „vijuge“, i poboljšavaju mentalne sposobnosti.

U istraživanju je učestvovalo sedam mladih i zdravih osoba, koje su bile podvrgnute posebnom režimu treniranja: tokom 12 nedelja su trčale po 30 minuta, 2 do 3 puta nedeljno. Pre ovog eksperimenta nisu se bavile sportom ili vežbanjem, i na samom početku bile su podvrgnute kompleksnim testovima inteligencije i kognitivnih sposobnosti. Posle 12 nedelja vežbanja (džogiranja), ponovo su testirane – rezultati su bili znatno bolji. Ne samo što su učesnici eksperimenta rešili, u proseku, veći broj zadataka već je i samo pronalaženje rešenja bilo mnogo brže.

Testirane osobe su zatim prekinule sa treninzima i primećeno je da se njihove mentalne sposobnosti vremenom smanjuju. Boljitak postignut trčanjem može da se održi jedino redovnim vežbanjem i nastavljanjem fizičkih aktivnosti. Vođa tima, doktor Kisu Kubota, nema precizno objašnjenje za ovu pojavu. Pretpostavlja se da najvećeg udela ima pojačana i zdrava cirkulacija krvi i kiseonika, koja održava mozak u „top-formi“.

  • Dijeta zaglupljuje, alkohol čuva pamet
  • Alkoholni IQ
  • Neurobik – održavanje mozga u formi
  • Uz mobilni telefon mozak brže radi
  • Ženski mozak je manji, ali gušći

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.