U trendu

eDGe – elektronska knjiga i laptop u jednom

Nedugo pošto je Amazon lansirao svoj elektronski čitač Kindle, uz obrazloženje da se odrekao drugih funkcija uređaja radi kvaliteta slike, bilo je samo pitanje vremena kada će se na tržištu naći dvojni uređaj s funkcijama i čitača i računara.
Novi eDGe, s podrškom za Wi-Fi, sklapa se kao knjiga, a omogućuje baš to: njegova leva strana može se koristiti za čitanje u PDF i EPUB formatima na 9,7-inčnom ekranu, kao i za beleške ili crtanje dijagrama, dok je s desne strane 10,1-inčni LCD touchscreen, preko kojeg se može čitati elektronska pošta i surfovati internetom. Početna cena mu je 490 dolara, a u prodaji u SAD nalazi se od februara 2010. Proizvođač je Entourage Systems eDGe iz Virdžinije.
eDGe ima ARM procesor, 4 GB memorije i dva USB ulaza. Težina mu je 227 grama, a oba dela rade simultano, tako da označeni sadržaji s leve strane mogu da se prebace na desnu kako bi se, primera radi, pojam pronašao u nekom pretraživaču na Internetu. Baterija traje oko 16 časova kada se koristiti kao e-čitač, a oko 6 časova kada je uključen LCD. Jedina opasnost je da se eDGe ne pokaže dovoljno kvalitetnim ni u jednoj od zadatih kategorija. Takođe, eDGe nema integrisani pristup e-knjižari, koji nude neke druge kompanije, kao što je Amazon. Ipak, pošto će moći da koristi format EPUB, imaće pristup do oko milion besplatnih digitalizovanih izdanja objavljenih na Google-u.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.