Elegancija novog Apple-ovog „noutbuka“

Najpopularniji Apple-ov prenosivi računar do sada je PowerBook 64. Njegov naslednik – MacBook Air, sa znatno unapređenim karakteristikama, postaje sve aktuelniji na tržištu. Glavni adut mu je izuzetno atraktivan i elegantan dizajn, ali za njim nimalo ne zaostaju ni njegove performanse u rangu aktuelnih desktop (stonih) računara.
Apple zapravo nudi dve varijante MacBook Air-a. Jedna od njih je znatno skuplja (cena mu je preko 3.000 evra), dok je druga za 1.300 evra jetfinija. Ove dve varijante razlikuju se po ugrađenim komponentama, a dizajn im je potpuno isti. Može se reći da je to verovatno najtanji prenosivi računar na svetu. Njegova debljina kreće se od 0,4 do 1,94 cm. To mu daje pomalo nesvakidašnji izgled, kome doprinosi i pozadinsko osvetljenje tastature. Ono funkcioniše u kombinaciji s fotosenzorima, pa se automatski aktivira čim svetlo postane nedovoljno za normalno korišćenje računara.
Navedenim adutima priključuje se i kvalitetna baterija, koja, po specifikacijama proizvođača, obezbeđuje neprekidan rad u toku pet sati (što je bolje od većine drugih uređaja ove vrste). U njegovoj osnovi stoji procesor Intel Core Duo s brzinom 1,6 ili 1,8 GHz i mobilna platforma zasnovana na čipsetu 965G sa Intel GMA X3100 grafičkom karticom. RAM memorija je kapaciteta 2 GB, a hard disk kod jeftinije varijante ima 80 GB. Skuplja varijanta je sa specijalnim hard diskom SSD tipa, baziranim na NAND fleš memoriji. Prisutne su i Bluetooth 2.0 i 802.11n WiFi tehnologije, kao i mnoge druge mogućnosti koje obezbeđuju korišćenje uobičajenih desktop aplikacija.
Ekran ovog prenosivog računara je vrlo lepo dizajniran i ima dijagonalu 13,3 inča, a rezoluciju 1280 x 800 piksela. Posebna priča i prednost korišćenja MacBook Air-a je ugrađen novi Apple-ov operativni sistem Mac OSx 10.5 Leopard. Leopard je u odnosu na Tigra (prethodnu verziju Apple-ovog operativnog sistema) znatno napredniji. Uz korišćenje sa multi touch screen tehnologijom on omogućava korisnicima izuzetno intuitivan pristup računaru. Tehnologija multi touch track pad omogućava preciznu kontrolu kursora na ekranu. Sve to čini ovaj model idealnim za korišćenje u mobilnim uslovima. Savršen je za poslovne korisnike iz raznih oblasti poslovanja, ali i za različite zabavne primene.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.