Ericsson prestaje sa proizvodnjom mobilnih telefona!

Vest jeste u dobroj meri senzacionalna, pa čak i šokantna za sve one koji prate razvoj mobilnih tehnologija, ali ipak nije toliko neočekivana. Već duže vreme se očekuje neki radikalni potez koji bi spasio najvećeg proizvođača mobilnih mreža i inovatora na polju povezivanja mobilnih komunikacija i Interneta.

Naime, Ericsson-ovi pogoni za proizvodnju mobilnih aparata beleže gubitke još od početka 2000. godine i od tada traje i proces smanjenja vrednosti njegovih akcija. U poslednjem tromesečju protekle godine je profit (bez plaćenog poreza) sa 8,5 milijardi švedskih kruna iz istog perioda u 1999. godina, pao na 4,6 milijarde. Neto zarada je pokazala još veći pad i tu je odnos 6,3 prema 2,2 milijarde. Naravno, ni akcije ove kompanije nisu ostale „imune“, pa je zarada po deonici pala sa 0,78 na 0,28 kruna.

Sve je to dovelo do ovako radikalnog rešenja, pri čemu će se broj zaposlenih smanjiti sa sadašnjih 16.800 na samo 7.000. Ipak, to ne znači da će pogoni biti zatvoreni. Rešenje do kojeg su u Ericsson-u došli, jeste strateško partnerstvo sa singapurskim proizvođačem elektronike, kompanijom Flextronics International, kojoj će biti iznajmljeni svi pogoni, razmešteni po SAD, Velikoj Britaniji, Brazilu, Maleziji i Švedskoj.

A šta dalje planiraju u (bivšem) proizvođaču mobilnih telefona? Prema izjavi zvaničnika kompanije, singapurski partner će preuzeti kompletnu proizvodnju, a oni sami će se usredsrediti na razvoj novih tehnologija, inovacije, dizajn, prodaju i marketing. Što se tiče tržišta koje je (trenutno) ostalo bez jednog od glavnih igrača, već su izvršena pomeranja u kojima je švedski „deo kolača“ preuzeo nemački Siemens i, u manjoj meri, zasad vodeća na polju GSM tehnologija, Nokia.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.