U trendu

Evo kad su deca Bila Gejtsa prvi put dobila mobilne telefone

Psiholozi nas sve više upozoravaju koliko opasna moderna tehnologija može da bude za tinejdžerske mozgove, posebno ističući sve prisutne pametne telefone koje deca danas koriste u sve ranijoj dobi. Istraživanja su otkrila da se njihovom upotrebom kod dece rizik od depresije povećava za 27 posto, a to se najviše odnosi na redovne korisnike društvenih mreža.

Učestalo korišćenje tehnologije relativno je novo u svakodnevici ljudi, pa su nam dugoročne posledice za nas kao vrstu još nepoznato, ali čini se da su upravo pioniri iz tog polja dobro znali gde će nas ta sva tehnološka revolucija odvesti. Naime, Bil Gejts i Stiv Džobs su vrlo retko dopuštali svojoj deci da provode vreme na uređajima koje su pomogli da kreiraju, piše Independent.

– To bi trebalo da bude dovoljan znak upozorenja roditeljima širom sveta – smatraju Džo Klemen i Mat Majls, koji su nedavno izdali knjigu „Dva učitelja veterana razotkrivaji kako tehnologija čini našu decu glupljom“.

Bivši direktor Microsofta Bil Gejts je 2007. primetio je kako je njegova kćerka razvila nezdrav pristup video igrama. Tada je uveo strogo vremensko ograničenje takve zabave, nakon čijeg bi se isteka računar zamrzao. Osim toga, Gejtsova deca, iako su imala sve mogućnosti, nisu smela da imaju mobilni telefon do svoje 14. godine. U poređenju, danas ga deca obično dobijaju sa deset godina.

Stiv Džobs, direktor koji je vodio Apple sve do svoje smrti 2012. za Njujork Tajms je otkrio kako je svojoj deci zabranio da koriste iPad, proizvod njegove sopstvene kompanije.

– Mi ograničavamo koliko deca koriste tehnologiju u našem domu. Deca bi trebalo da razmišljaju, da se igraju, razvijaju, izučavaju svet. A ne ono što znaju da temelje na sadržaju koji im serviraju drugi – rekao je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar