Evropska komisija ubrzava razvoj IPv6

Evropska komisija je mišljenja da je brzo usvajanje verzije 6 Internet protokola (IPv6) od presudnog značaja za uspešan start treće generacije (3G) mobilne telefonije u Evropi, koji je planiran za juni sledeće godine.

“IPv6 je preduslov za uspeh 3G. Ovo je pitanje hitno i prioritetno, i stoga požurujemo inauguraciju standarda IPv6”, kaže Per Hagard, zvaničnik Komisije zadužen za saopštenja u vezi sa visokim tehnologijama, telekomunikacijama i informatikom.

“Vlada Evropske unije” je krajem aprila bila domaćin prvog sastanka vodećih evropskih kompanija koje za cilj imaju da do kraja 2001. godine razrade složen plan aktivnosti na osnovu kog će se obezbediti da IPv6 na vreme bude stavljen na raspolaganje proizvođačima i dobavljačima usluga. Komisija veruje da će, na osnovu recentnih indikatora rasta, trenutno važeći Internet protokol (IPv4) iscrpsti sve Internet adrese do 2005. godine, a činjenica je da će pokretanje treće generacije mobilnih komunikacija višestruko umnožiti broj uređaja kojima su potrebne Internet adrese.

Šefovi država ili vlada zemalja članica Unije su se, na prošlogodišnjem samitu u Lisabonu, složili da Evropa treba da postane vodeća svetska ekonomija zasnovana na znanju i izneli su očekivanje da će se u kratkom roku uobličiti odgovarajuće inicijative i pravni okviri kako bi se podupro nesmetan razvoj u oblastima telekomunikacionih i informatičkih tehnologija.

Per Hagard dodaje da sadašnja tehnološka ograničenja, poput nedostatka Internet adresa u aktuelnom Internet protokolu za mobilne uređaje, izazivaju ne malu zabrinutost za razvoj 3G komunikacija, a to važi i za finansijske probleme koji su se javili u vezi sa izdavanjem dozvola u 3G sferi. On zaključuje: “Pred nama je veliki posao ukoliko želimo da spremno dočekamo sledeći juni”.

A kako stvari sa 3G stoje u Japanu? NTT DoCoMo, vodeći japanski operater mobilne telefonije i jedan od lidera u svetu mobilnih usluga treće generacije, odlučio je da početak primene 3G standarda odloži za pet meseci. NTT DoCoMo je nameravao da, prvi u svetu, ponudi 3G usluge već od 30. maja, ali je rok pomeren za oktobar 2001.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.