Evropska zajednica štiti autorska prava

Sve je započelo kao polemika, a završilo se odlukama na najvišem nivou. Problem autorskih prava na Internetu je došao do suda u slučaju Napster, a nedavno su se i ministri Evropske zajednice okupili da bi odobrili formiranje zakona koji štite autorka prava.

Inicijativu za ovako nešto je pokrenulo Međunarodno udruženje muzičkih izdavača (IFPI), čiji je osnovni zadatak zaštita autorske svojine muzičara. Prema njihovoj proceni, trenutno je na Internetu dostupno makar 25 miliona nelegalnih muzičkih fajlova, čije skidanje i kopiranje predstavlja kršenje autorskih prava.

Njihova predviđanja ukazuju na činjenicu da će ova brojka samo rasti, odnosno da će se mreži okretati sve veći broj ljubitelja muzike, što bi moglo ozbiljno da ugrozi prava i prihode izvođača, ali i čitave muzičke industrije.

Na pomenutom sastanku su ministri Evropske zajednice dali „zeleno svetlo“ za donošenje zakona koji regulišu poštovanje autorskih prava, ne samo u oblasti muzike, već i filma i literature. Svim izdavačima je odobreno da mogu da koriste tehnologije enkripcije, kojima su fajlovi zaštićeni od kopiranja i razmene.

Korinici će moći da sa Interneta skinu kopiju za svoju ličnu upotrebu, ali će biti onemogućeno njeno dalje kopiranje i umnožavanje. Svim državama članicama Unije je ostavljena sloboda da odrede da li će i za takvu, ličnu kopiju morati da se plaća, ili će ona biti besplatna. Što se tiče konačnog donošenja zakona, državama je za to postavljen rok od 18 meseci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.