Excel – Načini postavljanja podataka na web (I deo)

Korišćenjem alatki za snimanje i objavljivanje u Microsoft Excel-u, imate mogućnost da snimite Excel-ovu radnu svesku (workbook) ili samo deo radne sveske, kao i pojedine delove radnih listova (worksheet), u HTML format, te na taj način obezbedite dostupnost podataka sa nekog web servera ili u okviru mreže u firmi svim zainteresovanim koji mogu ovim stranicama da pristupe, koristeći njihove web čitače.

Podatke možete snimiti u interaktivnoj ili neinteraktivnoj formi. Ukoliko snimite vaše podatke sa interaktivnom funkcionalnošću, korisnici koji imaju Microsoft Office moći će da rade sa tim podacima i čine izmene i to unutar Internet Explorer-a, od verzije 4.01 pa naviše.

Korišćenje, izmena i dopuna ovih interaktivnih HTML stranica je vrlo slična radu u Excel-u. Na primer, korisnici interaktivnih stranica mogu da izvrše preuređenje ćelija i izmene vrednosti u pojedinim ćelijama unakrsne tabele, ili da izvrše filtraciju ili izmenu izgleda tj. načina na koji se podaci predstavljaju.

Svi objekti koji se pojavljuju Excel-u, od unakrsnih tabela, preko Pivot tabela, do grafikona, mogu biti interaktivni. Ukoliko snimite podatke u neinteraktivnom formatu, oni koji pristupaju stranicama moći će samo da izvrše uvid u podatke, a neće moći da ih menjaju.

Nakon što objavite ili snimite vaše Excel podatke kao web stranice (web page), moći ćete da preuredite stavke na stranici, dodate novi tekst ili slike, i dodate sasvim nove mogućnosti korišćenjem Microsoft FrontPage-a ili Microsoft Access-a, od verzije 2000 pa nadalje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.