FBI protiv virusa

Već mesecima unazad, američki FBI traga za efikasnim načinima borbe protiv cyber-kriminala, u koje spada i kreiranje i širenje virusa. U godini koja će, najverovatnije, biti rekordna po šteti koju su virusi izazvali, a koja se meri u milijardama dolara, Savezni istražni biro udružio se sa informatičkom industrijom, u nameri da eliminiše ili smanji opasnost od 20 najraširenijih i najpogubnijih virusa.

„Top-lista“ je nastala anketiranjem preko 50 svetskih stručnjaka za sigurnost kompjuterskih sistema, a na njoj se nalaze i „štetočine“ poput virusa „Code Red“, „Melissa“ i „SirCam“. Protiv njih će otpočeti borba pomoću nove aplikacije na kojoj se trenutno radi, a koja će biti besplatna i dostupna na stranicama SANS instituta (odeljenja američke vlade zaduženog za informatičku sigurnost).

Novi antivirusni program biće podjednako delotvoran na svim platformama (Unix, Windows, Mac OS…), a posedovaće i mogućnost ispravljanja nekih od najčešće uočenih korisničkih grešaka koje ugrožavaju sigurnost kompjuterskih sistema. Uz ovaj program će „u paketu“ ići i „zakrpe“ za propuste uočene u serverskim i korisničkim aplikacijama.

Korisna adresa:

  • SANS

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.