U trendu

Fejsbuk pravi uređaj koji će u potpunosti kontrolisati ljudski um?!

Novi pronalasci počinju da nas zbunjuju i zabrinjavaju. Facebook je objavio da je spreman da ulaže u tehnologiju koja će omogućiti ljudima da pišu uz pomoć misli.

Osmišljena je studija koja će doprineti pronalasku uređaja koji će imati algoritam spreman da pretvori moždanu aktivnost u govor. Radilo se sa pacijentima obolelima od epilepsije kojima su već ugrađene elektrode u mozak kako bi se pristupilo izvorima njihovih napada.

Iz Facebook-a se nadaju da će uskoro imati uređaj koji će moći da bude mobilan i da obradi 100 reči u minutu. Pre svega se obraća pažnja na ljude koji imaju poteškoća u izgovaranju pojedinih reči, a naučnici žele da im omoguće da se slobodno i jednostavno izražavaju.

Do sada su to uspevali sa malim fondom reči, ali je potreba ovih ljudi da imaju neki uređaj koji će njihove misli prenositi u celosti kao govor. Oni se nadaju da će dostići brzinu u dekodiranju od 100 reči u jednom minutu, sa manje od 17 odsto grešaka.

Oni žele da ljudima omoguće da ne gledajući u telefoon ili ekran računara kucaju reči i komuniciraju uz pomoć kontakta očima velikom brzinom, piše BBC.

Kompanija Elona Muska prijavila se za dozvolu da počne testiranje sopstvenog uređaja za hakovanje ljudskog mozga. Neki ističu da je ovo momenat kada treba započeti etičke debate o tome koliko je ovo u redu i u kojoj meri može da naškodi čovečanstvu. Za ljude je mozak bezbedno mesto za misli i i deje, a ukoliko se pristupi upotrebi ovih uređaja ta sloboda bi mogla da bude uništena.

3 komentara
  1. Adolf

    Kako je meni lepo i bez tog fejsbuka….

  2. Nataša Gajić

    „kako ja to zamišljam“- Perica

  3. Nataša Gajić

    Jedan dan pišete o kažnjavanju fb zbog narušavanje privatnosti… drugi dan o „čitanju misli“ (što je inače odavno moguće) kontrolu uma pomoću… pomoću… em’ ti „slobodu… mir i tišinu“… misli nikoga ne ostavljaju na miru; šta kad postanemo zavisni još i od totalne kontrole: ‘biti se koliko smo svi ludi i imamo goste i u glavi!- java i strava… ma, neee… tako se živi; dok pričaš (o) ljubavi i „špijuniraš“ samog sebe… kod tebe (stari i novi život… i-haaaj)- neću ti reći ništa što već (odavno) ne znaš… bespredmetno je pričati o tome jer to je čista „virtuala“ (nematerijalizovane misli bez sopstvenog mišljenja a kamoli ideja i kreativnosti). Šta, Veliki brat mi se miješa u život, kao! koji rialiti i „papazjanija“ od pokažnjavanja fb… a na kraju i nama/meni nešto da platite ha-haaa…

Napišite komentar