U trendu

Fejsbuk uvodi novu opciju: Jednima je iritantna, drugi je stalno koriste

Meta, kompanija u čijem je vlasništvu Fejsbuk, Instagram i WhatsApp, najavila je da u 150 zemalja sveta na Fejsbuk uvodi novu opciju – Reels. Reč je o video snimcima kraćeg formata kakvi već postoje na Instagramu i koji su odgovor kompanije na rastuću popularnost TikToka među mlađom publikom.

Reels je video format koji je već pokrenut na Instagramu, a funkcioniše tako da korisnici obično snimaju snimke u čijoj se pozadini nalazi već postojeći zvuk koji je postao trend ili jednostavno prate neke druge trendove i izazove drugih korisnika. Ili, na primer, jutjuberi u Reels postavljaju skraćene verzije videa koje prikazuju na svome jutjub kanalu.

Odgovor na popularnost TikToka

Najčešće se u Reelsima zapravo nalaze videozapisi s TikToka, konkurentske društvene mreže zbog kojih je kompanija Meta i pokrenula ovaj format. Meta sada uvodi Reels i na Fejsbuk, nakon probnog perioda ova opcija stiže korisnicima u 150 zemalja sveta, saopštili su iz kompanije Meta.

– Polovina vremena provedenog na Fejsbuku i Instagramu utrošena je na gledanje videa, a Reels je naš najbrže rastući format. Fokusirani smo na to da Reels postane najbolji način na koji kreatori mogu da postanu vidljivi, poveže se s publikom i zarade novac. Želimo da ljudima olakšamo pronalazak i deljenje relevantnog i zabavnog sadržaja, navodi kompanija Marka Zakerberga.

Pokrenut je i tzv. Reels Play bonus program u kojem kreatori najpopularnijih Reelsa mesečno mogu da zarade i do 35.000 dolara. Takvu praksu već ima TikTok.

Fejsbuk će Reels ‘gurati’ svuda

Oni koji će snimati Reelse imaće pristup nekim novim opcijama. Prva je remix, odnosno Reel koji korisnik snimi uz već postojeći, nešto kao odgovor ili reakcija na već snimljeni, javno dostupni Reel. Dostupna će biti i opcija snimanja Reelsa koji su dugi 60 sekundi, a korisnici će moći da snimaju i Reel koji će sačuvati u folderu draft pa ga kasnije objaviti. U narednim mesecima korisnici Fejsbuk Reelse će moći da vide svuda – u Storyju, u rubrici Watch, na vrhu naslovne strane i kao sugestije između objava na početnoj strani.

Dakle, Meta će, kao i u slučaju Instagrama i na Fejsbuku u prvi plan ‘gurati’ upravo ovakav sadržaj, sve kako bi odgovorila na rastuću popularnost TikToka i privukla mlađe korisnike koje gubi brzinom munje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.