U trendu

Fejsbukov potez rasplamsao vatru

Kompanija Fejsbuk je saopštila da je na svojoj društvenoj mreži blokirala sav medijski sadržaj u Australiji zbog nacrta novog zakona, što znači da Australijanci ne mogu da čitaju medijske izveštaje na Fejsbuku, bilo da su sa domaćih ili stranih sajtova. Ta odluka pokrenula je burnu raspravu u javnosti.
„Akcije koje smo preduzeli tiču se zabrane plasiranja medijskog sadržaja, pa korisnici iz Australije ne mogu da dele ili vide australijske ili međunarodne vesti“, rekao je portparol kompanije Fejsbuk.

Kontroverzni potez Fejsbuka dolazi nakon što Kanbera, prema predlogu novog zakona, zahteva da Fejsbuk i druge kompanije plaćaju kreatorima vesti za njihov sadržaj. Zakon bi takođe primorao tehnološke kompanije da budu transparentnije u pogledu algoritama koji pomažu u uređivanju vesti na njihovim platformama.

Kembel Braun iz kompanije Fejsbuk izjavio je da nacrt zakona ne uzima u obzir temeljnu prirodu odnosa između platforme i medija, ističući da društvene mreže ne kradu vesti.

Premijer Australije Skot Morison uzvratio je rečima da je zabrana arogantna i razočaravaća odluka Fejsbuka koja je sprečila naloge australijske vlade na toj društvenoj mreži da pruže osnovne informativne usluge.

Stručnjaci, političari i korisnici interneta podeljeni su po ovom pitanju, neki su zauzeli Morisonov stav, dok su drugi tvrdili da Fejsbuk nije imao drugog izbora.

Britanski informatičar Timoti Berners-Li rekao je da će predloženi australijski zakon prekršiti osnovni princip interneta tako što će zahtevati plaćanje za povezivanje određenog sadržaja na njemu.

Mnogi smatraju da Fejsbuk nije kriv za potez koji je povukao, opisujući ideju plaćanja kao nelogičnu i u suprotnosti sa duhom interneta.

Iako australijski zakon nastoji da zaštiti domaće vesti, pojedinci iz medija kažu da bi zakon imao suprotan efekat. Pisac Kejsi Njuton tvrdi da bi u praksi zakon donosio profit već utemeljenim medijima, što bi dovelo do dalje konsolidacije u proizvodnji vesti.

S druge strane, oglasili su se i oni koji su stali u odbranu australijskog nacrta zakona prezirući odluku Fejsbuka.

Američki kongresmen Dejvid Čičiline kazao je da je tehnološki gigant još jednom dokazao da nije kompatibilan sa demokratijom.

„Pretnja da celu zemlju baci na kolena kako bi pristala na uslove Fejsbuka predstavlja priznanje monopolske moći“, objavio je američki političar.

Pisac Met Stoler optužio je Fejsbuk da cenzuriše celu Australiju, opisujući taj potez opasnom demonstracijom uticaja i moći kompanije.

Mnogi novinari su izrazili zabrinutost, navodeći da bi postupci Fejsbuka trebalo da uplaše sve one koji brinu zbog korporativne moći i prevlasti, prenosi RT.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.