U trendu

Fotografije i video zapisi – mobilni telefon u vašim rukama (1)

Mogućnosti modernih mobilnih telefona da zabeleže fotografije i video zapise naglo su porasle. Trka u količini megapiksela ugrađenih u fotoaparat traje već godinama, međutim, sada je postalo važno i koliko kvalitetan video zapis snima mobilni telefon. Tek nedavno smo dobili VGA rezoluciju video zapisa na mobilnim telefonima, a neki modeli se još uvek isporučuju s mogućnošću snimanja brzinom od samo 15 sličica u sekundi. Samsung i Sony Ericson započeli su trend snimanja HD video zapisa mobilnim telefonima, a uskoro će im se pridružiti još telefona s tom mogućnošću. Ovde vam nudimo pregled trenutno najzanimljivijih modela (svi su smartphone telefoni) koji mogu da posluže kao solidan fotoaparat ili video kamera.
iPhone 4
Mobilni telefon koji pobuđuje najviše zanimanja trenutno je iPhone četvrte generacije. Apple je uvek nekako zaostajao s mogućnostima snimanja videa na svojim mobilnim telefonima, ali je odlučio da to ispravi u četvrtoj generaciji. Model iPhone 4 fotografiše u rezoluciji od pet megapiksela, a snima video u 720p HD rezouciji, i sve to uz pomoć LED blica koji u slučaju videa služi kao svetlo. Novi iPhone može da dodeli geo tag (geo tag) svakoj fotografiji i da omogući korisniku da fokusira delove kadra dodirom ruke.
Snimanje videa došlo je na iPhone tek s modelom 3G S i nije se moglo pohvaliti nekim kvalitetom, ali sada se iPhone našao u društvu samo nekoliko mobilnih telefona čije kamere snimaju u visokoj rezoluciji. Zanimljivo je da Apple nudi i aplikaciju za obradu video klipova snimljenih telefonom. Nažalost, iMovie, kako se zove ta aplikacija, mora da se plati – 4,99 dolara u Apple prodavnici aplikacija.
Sony Ericsson Vivaz
Sony Ericsson-ov kompaktni smartphone telefon baziran operativnom sistemu Symbian jedan je od prvih telefona na tržištu koji su ponudili snimanje videa u visokoj rezolucji, tačnije, 720p. Vivaz to radi zaista dobro; kvalitet njegovog videa može se uporediti s jeftinijim kamerama koje snimaju na memorijske kartice, kao što je to Sanyo-va serija Xacti, a neke modele čak i nadmašuje.
Ako želite da snimite fotografiju, Vivaz će to učiniti u rezoluciji od osam megapiksela i pri tom će detektovati osmeh, geotagirati fotografiju i poslužiće se LED rasvetom ukoliko je premalo svetla za snimanje. Fokusiranje se može prepustiti automatici ili jednostavno možete dotaći ekran tamo gde želite da Vivaz-ova kamera izoštri sliku. Ponovo treba naglasiti Vivaz-ovu kompaktnost u doba kada su smartphone telefoni počeli da zauzimaju sve više mesta u našim džepovima.
Nokia N8
Nokia je konačno odlučila da napravi dostojnu konkurenciju modernim pametnim telefonima pomoću modela N8. Koliko će uspeti u tome najviše zavisi od Symbian-a, koji je finski proizvođač instalirao u N8. Glavne odlike novog modela jesu kapacitativni AMOLED ekran rezolucije 640 x 360 piksela, procesor takta 680 MHz sa 3D akceleracijom i digitalni fotoaparat rezolucije čak 12 megapiksela koji može da snima video HD 720p rezolucije. Nokia je odlučila da opremi svoju kameru i objektivom Carl Zeiss, kao i ksenonskim blicem, koji nalazimo na kompaktnim fotoaparatima.
Nova Nokia trebalo bi da bez problema prikazuje snimljeni materijal na televizorima pomoću HDMI izlaza, a dodaci kao što su fokusiranje na licu, detekcija osmeha i geotagiranje skoro da se podrazumevaju na ovakvom telefonu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.