U trendu

Gde je najhladnije?

Najhladnije mesto u Sunčevom sistemu nije na Plutonu, koji je najudaljeniji od Sunca, već na Mesecu, jedinom Zemljinom prirodnom satelitu. NASA je objavila da je njen lunarni orbiter, pri izradi temperaturne karte Meseca, na Južnom polu tog svemirskog tela pronašao tačku na kojoj vlada večna temperatura od -238 Celzijusovih stepeni.
Ovo ekstremno hladno područje nalazi se u unutrašnjosti kratera koji je večno u senci, pa Sunčevi zraci nikada ne dopiru u njegovu unutrašnjost. O koliko je hladnom mestu reč govori i podatak da je temperatura izmerena na Mesečevom polu samo dvadesetak Celzijusovih stepeni viša od apsolutne nule, temperature pri kojoj se smrzavaju i elektroni u unutrašnjosti atoma i zaustavljaju svoje kretanje oko jezgra atoma. "Jedini izvor toplote koji povremeno prodre do ovog kratera je poneki odblesak svetla zvezda iz udaljenog svemira. Očigledno je da je najhladniji kutak Sunčevog sistema u našem zadnjem dvorištu", izjavio je naučnik Dejvid Pejdž (David Paige).
Pronalazak ekstremno hladnih mesta na Mesecu Nasini naučnici smatraju važnim otkrićem i svojevrsnim rudnikom dosad nepoznatih podataka, jer postoji velika verovatnoća da u sebi sadrže elemente kao što su voda ili metan, koji su nastali u vreme formiranja samog Meseca. "Ultrahladna sredina je svojevrsna baza podataka zarobljenih u vremenu i prostoru. Lunarna sonda već je naišla na moguća nalazišta vodonika, što upozorava na mogućnost da su ispod Mesečeve površine duboko zamrznute naslage vode. Ovo baca novo svetlo na dosadašnju predstavu o prvim danima stvaranja Sunčevog sistema, izjavio je Ričard Vondrak (Richard Vondrak), jedan od čelnih ljudi Nasinog projekta lunarnog orbitera, koji je na misiju poslat početkom septembra prošle godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar