Gde je taj računar?

Već smo se sasvim navikli na neobična rešenja u izgledu i funkcionalnosti računara i drugih uređaja koji se baziraju na njima. Međutim, neprekidno se pojavljuju uređaji koji predstavljaju pravo iznenađenje. To se sasvim sigurno može reći i za računar koji dolazi iz poznate kompanije Sun Microsystems. On je u obliku male kutije koja se jednostavno „zakači“ za monitor ili se, po želji, može ugraditi u njega. Uz to se dodaju tastatura i miš, povežu sa monitorom i – eto kompletne računarske konfiguracije. S obzirom na to da je zanemarljivih dimenzija i težine u odnosu na monitor, s pravom se možemo zapitati ima li tu uopšte računara ili ne.

Ovaj neobičan računar ima vrlo poetičan naziv – Sun Ray (sunčev zrak). Predviđen je za korišćenje u računarskoj mreži, a kompanija Sun Microsystems već ga koristi za sopstvene potrebe. Zanimljivo je da ovaj računar nema instaliran nijedan operativni sistem već se koristi za pristup aplikacijama na bazi operativnog sistema servera u računarskoj mreži. To znači da ravnopravno može koristiti operativne sisteme Solaris, Microsoft Windows ili bilo koju verziju UNIX-a. Dvadeset sedam hiljada takvih minijaturnih uređaja koristi se u okviru kompanije Sun Microsystems i donosi znatnu uštedu u utrošenoj energiji (ima deset puta manju potrošnju od prosečnog stonog računara). Ušteda se, osim toga, ostvaruje i zahvaljujući činjenici da ljudi koji rade za ovim računarima nisu vezani za određena radna mesta već po potrebi mogu koristiti bilo koji od računara. Pri tom svoje podatke čuvaju na memorijskoj Smart kartici i prenose ih sa jednog uređaja na drugi. Sa jednim serverom može funkcionisati 10 do 25 računara.

Specifikacije Sun Ray-a pokazuju da zajedno sa 17-inčnim CRT monitorom ima dimenzije 46,8 x 41,7 x 45 cm i masu od 17 kilograma. Bazira se na Ultra SPARC procesoru. Slika se ostvaruje sa rezolucijom od 1280 x 1024 tačaka (piksela) sa frekvencijom osvežavanja od 75 Hz, pri čemu je veličina jednog piksela 0,26 x 0,26 mm. Povezuje se Ethernet priključkom u mrežu, a ima i četiri USB porta za povezivanje sa drugim računarima i uređajima. Zahvaljujući mogućnostima povezivanja, ponaša se kao multimedijalni uređaj (može se povezati sa mikrofonom, kamerom, ima priključak za slušalice, kao i video izlaze NTSC/PAL i RCA). Reprodukovani zvuk je CD kvaliteta.

Sun Ray je pogodan za korišćenje u poslovnom okruženju, zatim u obrazovanju, državnim institucijama, bankama i u drugim uslovima. Zauzima vrlo malo prostora na radnom stolu (onoliko koliko je potrebno monitoru, tastaturi i mišu). Njegova cena je oko 360 dolara, tako da se može reći da za pomenute uslove korišćenja predstavlja vrlo atraktivnu alternativu standardnim stonim računarima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.