U trendu

Gledajte u foliju i slušajte muziku

Južnokorejski naučnici iz Thin Film Technology Research Center laboratorije u Seulu, su nedavno predstavili zvučnike tanke kao papir. Izrađeni su od piezoelektrične plastične folije, prožete platinastim elektrodama. Pojam „piezoelektrično“ označava svojstvo materijala koje omogućuje pretvaranje električne energije u vibracije i obrnuto.

Ovakvi materijali su već duže vremena u upotrebi i koriste se kod policijskih sirena, zvona mobilnih telefona, upaljača za cigarete i podvodnih sonarnih sirena. Ono što je posebno zanimljivo, a što najavljuje istraživački tim zaslužan za ovo postignuće, jeste mogućnost da pomenuta folija posluži i kao kompjuterski ekran, koji bi, istovremeno, bio i zvučnik.

Na ovom stadijumu razvoja, folija ima i svoja ograničenja: visoke tonove emituje bez problema, ali nije pogodna za dublje registre i zvukove visokog intenziteta. S druge strane, vrlina ove tehnologije leži u činjenici da je ona izuzetno jeftina i veoma pogodna za prenosive kompjutere, kod kojih se očekuje i njena najveća primena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.