U trendu

Globalna konferencija o digitalnoj ekonomiji u Pekingu

Globalna konferencija o digitalnoj ekonomiji 2023. na kojoj se predlaže da se izgradi otvorena mreža inovacija za digitalnu ekonomiju širom sveta održava se ove nedelje u Pekingu.

Na temu „Podaci pokreću razvoj, inteligencija vodi budućnost“, trodnevni događaj, od 4. do 6. jula, zajednički su organizovali opštinska vlast Pekinga, Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija, Ministarstvo trgovine, Kineska uprava za sajber prostor i Kinesko udruženje za nauku i tehnologiju, piše Sinhua.

Peking i 18 partnerskih gradova, uključujući Abu Dabi, London, Makao, San Francisko, Beč, Vijentijan i Saragosu, objavili su inicijativu za partnerstvo gradova sa globalnom digitalnom ekonomijom na ceremoniji otvaranja.

Inicijativa pokriva aspekte kao što su ubrzavanje procesa digitalne transformacije gradova, zeleni razvoj kroz digitalno osnaživanje i podrška globalnoj digitalnoj inkluzivnoj saradnji. Ima za cilj da izgradi otvorenu inovativnu mrežu za digitalnu ekonomiju između globalnih gradova i u multi-bilateralnim okvirima.

Peking je 2021. godine postavio razvojni cilj ubrzanja izgradnje globalnog referentnog grada za digitalnu ekonomiju. Podaci pekinškog Opštinskog biroa za ekonomiju i informacione tehnologije pokazuju da je dodata vrednost pekinške digitalne ekonomije porasla sa 871,94 milijarde juana (oko 121,16 milijardi američkih dolara) u 2015. na 1,7 biliona juana u 2022. godini, a njen udeo u BDP-u je povećan sa 355 odsto. na 41,6 odsto.

U prvom kvartalu ove godine, dodata vrednost digitalne ekonomije u metropoli dostigla je 426,57 milijardi juana, što čini 42,9 odsto BDP-a. Trenutno u Pekingu postoji više od 8.000 velikih preduzeća u ključnim industrijama digitalne ekonomije.

Prema rečima organizatora, konferencija će nastaviti da jača implementaciju inicijative fokusirajući se na oblasti kao što su razvoj digitalne industrije, izgradnja pametnih gradova, društveno upravljanje i digitalna transformacija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar