Google imperija se okreće novim adutima

Google imperija, izgrađena na usluzi pretraživača, fokusirala se sada na internet mreže velike brzine, emitovanje video priloga snimljenih u punih 360 stepeni i na druge adute, pošto je njena matična kompanija Alfabet prijavila razočaravajuće poslovne rezultate.

Iz Alfabeta su saopštili da je neto dobit u tri meseca ove godine dostigla 4,2 milijarde dolara, a vrednost njihovih akcija potonula je više od pet odsto, na 714 dolara, u produženom trgovanju na Volstritu nakon objave poslovnih rezultata, prenosi agencija Frans pres.

Zarada po akciji pala je za 46 centi na 7,50 dolara po deonici, što je ispod očekivanja analitičara koji su prognozirali 7,96 dolara po akciji.

Prihodi u prvom tromesečju porasli su na gotovo 20,3 milijarde dolara u odnosu na 17,26 milijardi u istom razdoblju godinu dana ranije.

Izveštaj o poslovanju usledio je samo dan nakon što je Evropska unija otvorila novi front u antimonopolskoj borbi protiv Gugla, optužujući američkog tehnološkog džina za zloupotrebu dominantnog položaja sa njegovim operativnim sistemom Android za mobilnu telefoniju, podseća francuska agencija.

Nove optužbe, godinu dana nakon što je Brisel ušao u spor sa Guglom zbog njegovog pretraživača, predstavljaju veliki udarac za jednu od strateški najvažnijih poslovnih delatnosti kompanije i mogle bi promeniti sliku globalnog sektora smartfona.

Komesarka EU za zaštitu konkurencije Margaret Vestager saopštila je da je Gugl koristio metode kao što je nagovaranje proizvođača da njihov pretraživac kao difolt bude unapred instaliran u mobilne telefone.

Iz Gugla su rekli tim povodom da će raditi sa Evropskom unijom kako bi pokazali da potrošači imaju benefite od Androida.

Alfabet je ranije ove godine nakratko prestigao Epl, kao najvrednija svetska kompanija, ali je juče proizvođač iPhone bio daleko ispred svog rivala iz Silikonske doline po tržišnoj kapitalizaciji, prenosi Frans pres.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.