Google od 2017. dostavlja robu dronovima

Internet korporacija Google planira da 2017. godine počne da koristi bespilotne letelice za dostavu robe svojim klijentima, rekao je rukovodilac tog projekta nazvanog Prodžekt ving, Dejvid Vos.

„Cilj našeg projekta je da počne sa radom 2017.“ godine, rekao je on na konferenciji posvećenoj regulisanju kretanja letelica, preneo je Tas.

Google je pre godinu dana počeo da sprovodi testiranja dostave robe pomoću bespilotnih letelica. Prodžekt ving se pojavio u okviru laboratorije tajnih istraživanja Google iks i sprovodio se u Australiji. Tokom ispitivanja konstruisano je 30 letelica za dostavu robe.

Prema američkim medijima, prilikom prvih testiranja dronovi su uspeli da prevezu čokoladice na udaljenost od jednog kilometra. Poletanja su obavljana i sa kutijom za prvu pomoć, flašicom vode i keksom za pse.

Dužina prototipova letelica je bila 80 centimetara, a širina 1,5 metar. Leteli su na visini 40 do 60 metara. Tehnologija primenjena u izradi letelica je na istom principu koji Google koristi u projektu svog automobila bez vozača.

Ove godine korporacija se fokusira na to da bespilotne letelice učini sigurnim, konkretno da snizi rizik od havarije, kao i da usavrši navigacioni sistem za precizniju dostavu.

Krajem marta internet kompanija Amazon je postala prva kojoj je američka Federalna aviaciona administracija (FAA) dozvolila da koristi dronove za isporuku svoje robe na teritoriji zemlje. FAA je navela da je donela takvo rešenje „u obliku izuzetka“ od opšteg pravila koje zabranjuje široku upotrebu takvih uređaja na američkom nebu.

FAA zahteva od vlasnika dronova da strogo poštuju određene zahteve, prema kojima letelice u vreme poletanja moraju neprekidno da budu u vidnom polju operatera, da lete na najvećoj visini od 122 metra iznad površine i da njihova težina ne sme da pređe 25 kilograma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.