HAL 9000 za kućnu upotrebu?

Sećate se kompjutera pod imenom HAL 9000, junaka Klarkove „Odiseje u svemiru 2001.„? Na svemirskoj misiji ka Jupiteru, ovaj je primerak veštačke inteligencije shvatio koliko su ljudi nesavršena bića i eliminisao posadu da zadatak ne bi bio doveden u pitanje. Na kraju XX veka, njegov idejni tvorac, slavom ovenčani pisac naučne fantastike i otac telekomunikacionih satelita, Artur Klark, najavljuje verziju ovog kompjutera za masovnu upotrebu.

Ser Klark se udružio sa kompjuterskim preduzetnikom, kontraverznim Joseph-om de Saram-om, u nameri da ovu ideju i sprovede u delo. Nova mašina će nositi naziv Omniputer, proizvodiće se u Kini, a prema rečima Klarkovog partnera, u „pretplati“ je već prodato 60.000 primeraka. Kompjuter će koštati oko 2.000 dolara, a Joseph de Saram očekuje da će posle pojave na tržištu, početkom 2001. godine, biti prodato još najmanje 350.000 komada.

O projektu se malo toga zna i sve je obavijeno velom tajne. Da li je zaista u pitanju veštačka inteligencija? Kako je moguće da je cena tako niska, ako je zaista u pitanju kompjuter nove generacije? Pitanja je bilo mnogo, a još više posle problema sa zakonom koje je iskusio Joseph de Saram. Naime, Britanski sud je, krajem novembra, naložio ovom preduzetniku da zatvori svoju kompaniju Rhodium zbog dugova u iznosu od milion funti. Po donesenoj presudi, Klarkov partner u projektu Omniputer se iz Britanije „izgubio“ i niko ne zna tačno gde se trenutno nalazi. Neki tvrde da je upravo na Šri Lanci, ostrvu koje je već duže vreme dom Artura Klarka. Sam Joseph de Saram je, pre nestanka, tvrdio da mora da ode jer ga proganja britanska tajna služba MI5, a sve zbog njegovog softvera za enkripciju koji sprečava nadgledanje elektronske pošte od strane britanskih tajnih organizacija. MI5 se oglasila i demantovala priču, navodeći javnost da pomisli da je u pitanju samo jedan vešt marketinški potez u službi bolje prodaje budućeg kompjutera.

Bilo kako bilo, interesovanje je itekako veliko i mnogi nagađaju kakav će novi kompjuter biti i da li je u pitanju možda prevara ili preterivanje. Sam Joseph de Saram nije otkrio ni kakav će operativni sistem pokretati Omniputer, ni u čemu se tačno sastoji njegova inteligencija. Škrt na izjavama, samo je naglasio da neće biti potrebe za korišćenjem miša, jer će displej biti osetljiv na dodir, a sam „HAL“ će kontrolisati rad i sprečavati greške korisnika. Neki su pakosno prokomentarisali da će monitor novog kompjutera biti itekako prljav i prepun otisaka prstiju, a mnogi misle da se Klark „zaleteo“ ušavši u saradnju sa pomenutim preduzetnikom, koji ima sumnjivu prošlost i čije izjave deluju kao marketing bez pokrića. Drugi su mišljenja da ni sam Klark ne veruje u Omniputer u smislu veštačke inteligencije i da se i on sam priključio medijskoj kampanji koja okružuje 2001. godinu i početak novog milenijuma. Ipak, priča je zanimljiva i treba sačekati njen rasplet.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.