HIV-virus sve otporniji na lekove

Broj slučajeva u kojima je lečenja HIV-a bez efekta, sve je veći. Istraživanje sprovedeno u Los Anđelesu pokazuje da su oblici virusa otporni na medikamente, sve brojniji. U svrhe predviđanja, na Kalifornijskom univerzitetu je upotrebljen matematički model, koji je zasnovan na podacima o lečenju u ovom gradu, u periodu od 1996. do 2001. godine.

Rezultati istraživanja su zabrinjavajući: 1997. godine je bilo oko 3% slučajeva zaraze u kojima je primećeno da pacijent ne reaguje na lečenje, a do 2005. godine, taj će procenat iznositi čak 42%. Mehanizmi mutacije virusa nisu dovoljno poznati i proučeni: do takve pojave može doći u toku samog lečenja, posle perioda u kome je bolesnik dobro reagovao na terapiju. Oblici virusa, otporni na lekove, mogu da se seksualnim kontaktom prenose dalje, pri čemu se povećava broj slučajeva u kojima terapija nema efekta.

Procenat obolelih, koji su zaraženi otpornim oblikom virusa, danas iznosi 8%. Prema tome, najveći broj slučajeva neuspešnog lečenja je vezan za one pacijente koji su u početku reagovali dobro na terapiju, da bi, u jednom trenutku, virus koji nose postao imun.

Srodne teme:

  • AIDS – mačke zaštićene, ljudi još uvek ugroženi
  • Vakcina protiv AIDS-a
  • Kondom u obliku tablete
  • Kraj AIDS-a?
  • Bill Gates pomaže borbu protiv AIDS-a

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.